Hlavní obsah

Biatlonisté rozpustile slavili zlato. Ještě že fouká, osušilo mi to oči, přiznal dojatý Šlesingr

Kontiolahti

Měli ze zlata neskutečnou radost. Ondřej Moravec se už v cílové rovince nadšeně bil v prsa, mával českou vlajkou a zatínal pěst ve vítězném gestu. Vzápětí si s dalšími členy smíšené štafety vychutnával euforii z celkově čtvrtého prvenství českých biatlonistů na mistrovství světa.

Foto: Stanislav Krasilnikov, ČTK

Zlatá smíšená štafeta na MS v Kontiolahti: zleva Michal Šlesingr, Veronika Vítková, Gabriela Soukalová a Ondřej Moravec.

Článek
Fotogalerie

„Je to super, máme velice šikovné závodníky," glosoval do televizní kamery s úsměvem radost vítězné čtveřice šéftrenér Ondřej Rybář. „Máme taky moc šikovné trenéry," řehtala se Veronika Vítková. Nejen závodníci, ale i trenéři a servismani byli až jako malé děti, šťastní a rozpustilí. „Už víme, že domů povezeme zlato, takže do dalších závodů můžeme jít uvolněnější," dodala Vítková.

„Hned v cíli mě napadlo, jestli je zlato z mistrovství světa, které máme vlastně každý rok, lepší než stříbro z olympiády, která se koná jednou za čtyři roky, a řekl bych, že jo," usmíval se Moravec. Jeho ledový klid, s jakým po první nepřesné ráně na poslední střelbě vypálil další čtyři v neskutečném rytmu, rychle dobil náhradní náboj a uháněl vstříc zlatu, všechny ohromil. „Ukázal sebevědomí a nervy ze železa. Byla to fantazie, díky ale patří úplně všem za ten obrovský zážitek," spěchal s gratulací šéf svazu Jíří Hamza.

Česká smíšená štafeta naplnila úlohu favorita, vždyť jako jediná měla všechny členy v elitní desítce SP. Večer, na osvětlené trati a za mírného sněžení se zrodil báječný triumf. Přitom denními teplotami kolem nuly se ze sněhu stala břečka, což českým biatlonistům také zrovna nevoní. „Není to můj šálek čaje a podmínky byly těžší, než jsme předpokládali, ale skutečně klobouk dolů před servisem, jaké připravil lyže," říkala Gabriela Soukalová pro Radiožurnál.

Šlesingr: Těžko hledám slova

„Za sebe jsem moc ráda, že jsem si po špatném dojmu ze střeleckého tréninku ušetřila čisté položky na závod," usmívala se. „Trenér říkal, ať jsem pozitivní. Takže jsem rád, že máme mokro, že se nám tady nepráší, nesvítí sluníčko a tím pádem si nespálíme ksichty," vtipkoval Michal Šlesingr.

Zároveň připustil, že ho zlatý finiš dojal. „Ještě, že tu trochu fouká, osušilo mi to oči. Hned po svém dojezdu jsem říkal, že pokud vyhrajeme, asi budu těžko hledat slova. A opravdu je těžko hledám," říkal ve dvaatřiceti letech nejstarší člen českého kvarteta.

Po bronzu z minulého MS v Novém Městě a loňském stříbru z olympijského Soči se tak český mix dočkal nejcennější medaile. Reprezentační čtveřice perfektně načasovala formu na nejdůležitější závod letošní sezóny, celý závod se pohybovala na medailových pozicích. „Znamená to pro nás strašně moc, že jsme hned první závod proměnili ve vytoužené zlato," tvrdil Rybář.

Reklama

Související témata: