Hlavní obsah

Jestli nezlepším střelbu, budu na patnáctce závodit zbytečně, říká Vítková

Kontiolahti

Do dnešního závodu na 15 km (17:15 h, přímý přenos ČT Sport, on-line Sport.cz) chce startovat nezatížená dosavadním nezvykle vysokým počtem ran mimo terč. Během dvou dnů volna ve finském Kontiolahti Veronika Vítková pečlivě dumala nad střeleckým projevem, který ji doslova ničil v úvodu MS biatlonistů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Veronika Vítková se v Kontiolahti na střelnici zatím trápí.

Článek

„S během můžu být spokojena, o té druhé části biatlonu bych raději vůbec nemluvila. V tréninku střílím ležky za nula, za jedna, ale ve všech závodech najednou dvojky. Pokoušela jsem se s tou střelbou něco udělat, nejen na stavu, ale i na hotelu jen tak na sucho, protože jinak budu na patnáctce závodit zbytečně," řekla Vítková pro Radiožurnál.

Na nejdelší ženské trati totiž znamená každá střelecká chyba trestnou minutu. „To ani sebelepším během nesrovnáte," měla jasno. Už při zlaté smíšené štafetě Vítková chybovala dvakrát vleže i vstoje, tam ji ale ještě zachránila možnost dobíjení. „Chtěla jsem to rychle hodit za hlavu, jenže trápení vleže mě neopustilo ani o víkendu," posteskla si.

Ani rychlý běh nestačí

V individuálních závodech už navíc za každou chybu musela na trestné kolo. Na 7,5 km to bylo po obou položkách dvakrát a ve stíhačce kroužila rovněž čtyřikrát, když všechny minely přišly právě už při střelbách vleže. „Většinou svoje rány mimo terč doháním po běžecké stránce, jenže tady jich bylo tolik, že už to ani moc nešlo," krčila rameny.

Ve sprintu skončila patnáctá, ve stíhačce jedenáctá, takže nechce mluvit úplně o zklamání, ale přece jen by se jako průběžně čtvrtá žena Světového poháru viděla raději v blízkosti stupňů vítězů. „Na psychiku žádný návod není, jen si nechci pustit do hlavy, že jde o mistrovství světa. Většinou mám ráda extrémní podmínky, tak přece nebudu nadávat, že tady nevyzpytatelně fouká," snažila se o nadhled.

Zastřílí, a bude vymalováno, předpovídá trenér

V Kontiolahti je hodně důležitá koncentrace na střelnici a záleží na tom, jak kdo ve větrných podmínkách vyhodnotí situaci. „Kdybych hned věděla o chybě, tak ji přece neudělám a trefím nulu," říkala pak docela naštvaně. „Verča tady běhá tak, že je určitě schopná atakovat nejvyšší příčky, a jakmile zastřílí, bude vymalováno," usmíval se trenér žen Zdeněk Vítek, kterého s Veronikou pojí i vzdálený příbuzenský vztah. Otec české biatlonistky je jeho bratrancem.

„Podmínky pro střelbu tady ovlivňovalo mnoha okolností, štěstí nevyjímaje," uznal trenér, jenž si dělal analýzu ran, kterými Vítková nezasáhla terč. „Ani jedna nebyla špatně vypracovaná, snažila se cvakáním hlídat sílu i směr větru, jenže měla výškové problémy. Všechny rány šly někam na dvě hodiny, těsně mimo. Verča si to musí srovnat v hlavě, ve středu má zase dost foukat a bude na to potřeba správně reagovat," dodal Vítek před dnešním závodem. Ten nepoběží Francouzka Marie Dorinová-Habertová, jež v Kontiolahti vyhrála oba individuální závody.

Jak dopadne Veronika Vítková v závodě na 15 km?
Zvítězí
30,8 %
Bude druhá
6,5 %
Získá bronz
9,4 %
Skončí do desátého místa
46,2 %
Doběhne hůře než desátá
7,1 %
Celkem hlasovalo 7947 čtenářů.

Reklama