Hlavní obsah

Ať už závodíme, vyzývá natěšená Soukalová. Energii už si odčerpávat nenechá

Praha

Loni při odletu na závěrečnou přípravu připomínala Gabriela Soukalová hromádku neštěstí. Po nemoci, znavená nabitým letním programem. V pátek do Švédska zamíří úplně jiná biatlonistka. A nejen proto, že si nechává zrzavý přeliv. Samý vtípek, úsměv, dobrá nálada…

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Gabriela Soukalová ve výborné náladě, dobrý signál před startem nové biatlonové sezóny.

Článek

Sama cítíte rozdíl mezi obdobím před loňskou sezónou a teď?

Je to velký rozdíl. Cítím se psychicky i fyzicky odpočatá, oproti loňsku se na soustředění i závody hrozně moc těším. Celý tým má ještě lepší atmosféru než před rokem. Ať už závodíme, nemůžu se dočkat!

Co vás povzbudilo? Dařilo se vám v létě více filtrovat mimobiatlonové aktivity?

Myslím, že jo, léto bylo nesrovnatelně klidnější. Podařilo se mi změnit přístup. Už si nenechám odčerpávat energii, naopak se snažím radovat z maličkostí, jako, že ráno vstanu a můžu se dotýkat nohama země…

Hodně akcí jste musela odmítat?

Po sezóně toho nebylo úplně málo, ale zase jsem byla na dovolené, takže jsem energii dočerpala. A od té doby jsme věnovali tolik času přípravě, že ani nezbylo tolik dnů na akce kolem. Snažila jsem se věnovat rodině, vidím, že už také nemám úplně nejmladší rodiče a jsou vždycky rádi, když s nimi nějaký čas můžu být, stejně jako já.

Ale minimálně jednu písničku jste stihla nazpívat…

To byl projekt na pomoc nadaci mého partnera Petra Koukala STK pro chlapy, snažili jsme se to cílit přese mě a trochu tlačit na ty chlapy, aby na sebe dávali pozor.

Jaký měl další z vašich pěveckých projektů ohlas?

Jsem člověk, který nečte diskuse, ale bylo to asi takové rozporuplné, někomu se to líbilo, někomu ne, asi jako se vším, co člověk dělá. Aspoň doufám, že se podařilo oslovit co nejvíce lidí a bude to mít efekt z hlediska zdravotní prevence.

Sezóna startuje v Östersundu na přelomu listopadu a prosince. Připouštíte si nějaký tlak na celý tým zapříčiněný předchozími úspěšnými sezónami?

Čím jsem starší, tím menší problém s tím mám. Nejsem typ, který by si to extrémně připouštěl, snad to bude pokračovat. Jako kolektiv jsme za poslední tři roky předvedli tolik práce, že i kdyby to bylo všechno, nemáme komu co dokazovat. Už tohle je zázrak, jaké výsledky za námi stojí, kdo by to řekl před pěti lety…

Máte světové zlato se smíšenou štafetou, olympijské medaile. Co útok na křišťálový glóbus? Obhájkyně Darja Domračevová sezónu vynechává…

Jsem v tomhle směru opatrná, tak bych to neviděla. Budou tam jiné závodnice jako Němka Laura Dahlmaierová. K tomu, aby člověk vyhrál, je třeba i velká dávka štěstí.

U vás po úspěších posledních let neplatí, že s jídlem roste chuť?

Asi nejsem úplně ambiciózní typ člověka, který by viděl jen ty příčky a medaile. Spíš je důležité, aby to člověka bavilo a dělal srdcem to, čemu věří, že je správné. Měla jsem minulý rok období, že mě to vnitřně přestalo bavit a trvalo strašně dlouho, než jsem se do toho dostala zpátky. A že jsem to v sobě našla, je daleko víc, než kdybych vyhrála všechny závody sezóny.

Loni jste se tedy naučila zvládat krize?

Bylo pro mě těžké jít do závodu. Po sto metrech jsem byla unavená a nedohlídla do cíle. Bylo to trápení, ale zase začít věřit, že to může jít, bylo klíčové v celé sezóně. Člověk nikdy nesmí přestat věřit, je spousta pravdy na tom, že svými myšlenkami si vytváříme budoucnost. Mám to ověřené.

Vítková neletí
Bez vítězky ankety o nejlepšího biatlonistu minulé sezóny Veroniky Vítkové vyrazí v pátek česká reprezentace za sněhem do švédského Idre. „Postihly ji žaludeční a střevní problémy, tak odletí trochu později. Snad to nebude za dlouho,“ věří trenér ženské reprezentace Zdeněk Vítek.

Reklama