Hlavní obsah

Vydrží sníh pro Soukalovou i přes letní vedra? Zásobník v Novém Městě zakrývají štěpkou

Nové Město na Moravě

Zkoušejí to ve vlastních podmínkách vůbec poprvé. Na projektu podle všeho bude závislý osud na prosinec plánovaného závodu SP v biatlonu. Zásobník poblíž závodního areálu v Novém Městě na Moravě zaplnila kvanta uměle nastříkaného sněhu. V těchto dnech na něj navážejí vrstvu štěpky. Nejpozději do začátku příštího týdne by na sníh měla být nasypána až sedmdesáticentimetrová vrstva. Očekává se, že sníh v zásobníku vydrží přes léto a umožní pořádání závodů hned zkraje nové zimní sezóny bez ohledu na aktuální počasí. Přežije i případné opakovaní loňských veder? Zazávodí si na něm Gabriela Soukalová a spol.?

Foto: Český biatlon, Petr Slavík , ČTK

Biatlonistka Gabriela Soukalová, ilustrační snímek.

Článek

"První použití sněhu ze zásobníku bude v polovině prosince během závodů Světového poháru v biatlonu," říká předseda Sportovního klubu v Novém Městě na Moravě a šéf českého biatlonového svazu Jiří Hamza.

Zásobník se začal stavět koncem minulého roku. Jáma o rozměrech přibližně 120 krát 90 metrů vznikla v blízkosti Vysočina arény vlevo od silnice spojující Nové Město na Moravě a Vlachovice. Kromě zemních prací a vyložení zámkovou dlažbou stavba obnášela také rozvody vody a elektřiny a drenáže pro odvodnění. Zásobník pojme až 60 000 kubických metrů sněhu.

Štěpku rozvážejí do zásobníku od začátku týdne tři nákladní auta. "Na pokrytí sněhu jí bude potřeba přibližně 6000 kubických metrů. Náklady na celý zásobník dosáhly přibližně 26 miliónů korun," připomíná stavbyvedoucí Zdeněk Černý z dodavatelské společnosti SPH stavby z Bystřice nad Pernštejnem. Dotaci na stavbu poskytlo ministerstvo školství.

Zásoba vystačí, míní šéf arény

Sníh do zásobníku se vyráběl průběžně v závislosti na klimatických podmínkách. "Čistého času na zasněžování jsme potřebovali přibližně deset dnů. Sněhu se podařilo vyrobit odhadem přes 40 000 kubických metrů," tvrdí ředitel Vysočina arény a generální sekretář Sportovního klubu Nové Město na Moravě Jan Skřička. Kapacita tedy nebyla naplněna.

Během léta odtaje zhruba třetina uskladněného množství. "Víme, že bychom měli být schopni závody udělat s 15 000 kubíky sněhu," dodává Skřička. Současná zásoba proto podle něj poskytuje dostatečnou rezervu.

Počasí, které v těchto dnech panuje na Vysočině, zavážení zásobníku vyhovuje. Přes noc při mrazech povrch ztvrdne, takže auta se neboří. Výhodou také je, že areál leží ve stínu. "Nárůst teploty během dne je proto pozvolnější než například na stadionu," podotýká Skřička.

V Evropě je podle něj podobných sněhových zásobníků několik desítek, používají je i severské země. Novoměstští se nejvíce inspirovali v německém Ruhpoldingu, kde je podobná nadmořská výška. Poprvé se sníh ze zásobníku použije během závodů Světového poháru v biatlonu, který se ve Vysočina aréně má uskutečnit 16. až 18. prosince.

Reklama

Související témata: