Hlavní obsah

Sáblíková vstupuje po nemoci do rychlobruslařského SP

HEERENVEEN

Po pětidenním tréninkovém výpadku vstoupí o víkendu nejlepší česká rychlobruslařka Martina Sáblíková do seriálu Světového poháru. Zahajovací díl se uskuteční od pátku v nizozemském Heerenveenu a devatenáctiletá úspěšná olympionička se na něm představí po virovém onemocnění, které ji v minulých dnech nepustilo na led. V nové sezoně bude obhajovat osmé místo v hodnocení SP na tratích 3000 i 5000 metrů.

Článek

Navzdory přestávce v přípravě by čtvrtá žena z olympiády v Turíně měla podle trenéra Petra Nováka skončit v závodě na tři kilometry mezi desítkou nejlepších. "Připravoval jsem ji na útok na stupně vítězů. Naše plány ale poznamenala nemoc. Ovšem Martina je na sezonu velice dobře připravena a měla by zvládnout víkendové závody i po takovém výpadku," řekl ČTK Novák.

Sáblíková nicméně nestála pět dnů na ledě. Dva dny prý nic nejedla a nepila, protože nemohla polykat. "Onemocnění bylo virového původu, měla zánět na mandlích a nosohltanu, někdy odkašlávala i krev. Bolely ji také uši. Pozitivní ale je, že neměla horečky," dodal Novák.

V Heerenveenu se Sáblíková určitě nepostaví na start závodu na jeden kilometr, ačkoliv si v něm také vybojovala možnost účasti. V sobotu ji čeká patnáctistovka a v neděli "trojka". "Žádné výkonnostní testy už nechystám. Martina vstoupí přímo do závodu, který bude pro ni ostrou zkouškou kvalit," řekl Novák.

Vedle české jedničky se v Nizozemsku představí také Andrea Jirků, která pojede stejné tratě jako Sáblíková, ale ve skupině B. I od ní kouč očekává body do Světového poháru. "Má za cíl probojovat se do skupiny A. Připravená je dobře, nyní musí tréninkovou práci zúročit i výsledkově," uvedl Novák.

Na start pětikilometrového závodu se připravují Milan Sáblík a Pavel Kulma, pokud pořadatelé uznají Sáblíkovi i dosažený limit z nedávných přípravných závodů v Berlíně, měl by se představit i na patnáctistovce. V Heerenveenu naopak budou chybět Miroslav Vtípil a také Zdeněk Haselberger, jenž zasáhne až do druhého závodu SP příští týden v Berlíně.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.