Hlavní obsah

Andrle si z Tour odvezl 'utajenou' cenu

PRAHA

Český cyklista René Andrle se na slavné Tour de France nepřiblížil k žádnému z cenných trikotů, přesto získal pro svou stáj ONCE Eroski jednu trofej. Cena rozšířené Evropy pro nejlepšího nováčka ze zemí nově vstupujících do EU je však pro tým Španěla Belokiho, který pomýšlel na celkové prvenství, jen slabou náplastí.

Foto: ČTK

René Andrle při prologu Tour de France.

Článek

"Vůbec jsem o takové soutěži nevěděl. Kluci mi říkali již den předtím večer, že tuto soutěž vyhraji, ale já si myslel, že si dělají srandu. Bylo to pro mě velké překvapení, ale ta cena přišla vlastně sama," líčil Andrle. "Kdybych vyhrál etapu, nějaký dres, tak bych o to bojoval dvacet dní. Myslím, že kdyby se to řeklo předem, tak se o tuto trofej bude asi více bojovat," spekuloval český cyklista, který v celkové klasifikaci obsadil 83. místo.

Jde o show

Na Tour jel český cyklista s tím, že je to hlavně velká show. "To se také potvrdilo. Je pěkné jet tento závod, mě se líbil a především finále v Paříži bylo skvělé. Nemyslím si však, že Giro je horší závod. Rozhodně jsem nepočítal s tím, že se na Tour soustředí taková pozornost," svěřil se Andrle.

"Závod je skvěle zorganizován, divácký zájem je obrovský. I když jsem si myslel, že při časovce v dešti tolik lidí nepřijde, tak tam byli také," vykládal dále český cyklista, který doufá, že za rok pojede znovu.

"Láká mě to už teď a věřím, že pro náš tým to bude lepší. Po závodě šéf Manolo Sanz řekl, že je těžké letošní vystoupení hodnotit a má pravdu. Já jel v úvodu dobře a myslím, že šéfové spokojeni byli. Pracoval jsem pro Belokiho, to se ode mě čekalo. Myslím, že později, kdy by se lámal chleba, bych se mohl teprve ukázat," uvědomuje si Andrle.

Po odstoupení Belokiho se vše zhroutilo. "Jeli jsme bez nálady, bez motivace. Čím víc se blížil konec, tak to bylo horší, moc lidí nemluvilo," přiblížil český závodník atmosféru v týmu.

Padrnos je číslo jedna

"Byla to veliká smůla. Tým funguje úplně jinak, když tam je lídr, jinak bez něj," potvrdil Andrle. "Bylo to vidět i třeba i na stáji Bianchi. Její jezdci v první polovině nejeli tak dobře, jako ke konci když se dařilo Ullrichovi. Najednou jezdili tempo právě oni. Každý je nahraditelný, ale myslím si, že kdyby něco podobného jako nás potkalo US Postal, tak by to bylo stejné," míní Andrle.

Nejvíce jej prý překvapil krajan Pavel Padrnos. "V týmu US Postal je hodně kvalitních jezdců, ale na rovinách je tam on číslo jedna. Občas jsme spolu pro promluvili, ale nejdřív hlídal Armstronga, poslední den již pil šampaňské," uzavřel Andrle.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.