Hlavní obsah

Světoví plážoví volejbalisté bavili turisty v centru Prahy

PRAHA

Beachvolejbal světových parametrů se na jeden den přestěhoval do centra Prahy. Obyvatelé i návštěvníci metropole měli ve středu na Václavském náměstí možnost vidět v akci přední hráče. Mezi nimi loňské mistry světa Argentince Baracettiho a Condeho, medailistu z olympiády v Atlantě Kanaďana Heeseho nebo nejlepší českou dvojici Palinka se Smrčkou.

Foto: ČTK/René Volfík

Beachvolejbal na Václavském náměstí.

Článek
Fotogalerie

Kolotoč turnajů Světového okruhu opustili i další Kanaďan Cadieux, Berg s Dahlem ze Švédska, Henkel s Metzgerem z USA a svojí účastí přijeli nejen propagovat sport, který se stal fenoménem letních dnů, ale také pomoci. Zatímco výtěžek z loňské exhibice putoval ve prospěch postiženým povodněmi, letos finance z dobrovolného vstupného pomohou pražské zoologické zahradě.

Lákadlem i historie

Úřadující světoví šampióni se dostavili doslova několik minut před začátkem turnaje. "Bereme to jako vynikající zpestření programu. Jsme rádi, že tu můžeme být," podotkl Martin Conde. Praha se pro všechny zahraniční volejbalisty stala velkým lákadlem. "Můj otec se sem vždycky chtěl podívat. Když jsem mu říkal, že mám možnost se do Prahy vydat, radil mi, abych se vůbec nerozmýšlel," vyprávěl Američan Stein Metzger.

Přijel bez svého deblového partnera Wonga, s nímž se během uplynulého víkendu probojoval do finále prestižního grandslamového turnaje v Klagenfurtu. "Dostal jsem pokyn, že musím udělat hromadu fotek a pak hodně vyprávět, jaké máte město," přiznal Metzger, že do srdce Evropy nepřijel jen za volejbalem, ale i za kulturou a historií. "Úkol už jsem splnil, mám spoustu obrázků. Už v úterý jsem byl na Pražském hradě, Karlově mostě i Staroměstské radnici," pochlubil se.

Na Můstku tuny písku

Organizátoři z Global Sport Marketing Agency navezli na rozpálené prostranství poblíž stanice metra Můstek 1000 tun písku, který tvořil šedesáticentimetrovou vrstvu. Přes exhibiční a humanitární charakter akce se strhla velká bitva o každý set.

"Zpočátku to třeba může vypadat jako přátelské setkání, ale jsou to opravdu líté boje. Nikdo nechce skončit na pátém místě. Obzvlášť my ne, protože hrajeme doma," říká český reprezentant Michal Palinek, jehož partnerem v písku je už dva roky Štěpán Smrčka. "Všechno dohromady to je pro nás perfektní trénink před dalšími akcemi, které nás čekají a test, jak jsme na tom. Trénujeme dost, abychom se do špičky prokousali," ujišťuje česká beachvolejbalová jednička.

Výrazný rozdíl mezi klasickým plážovým volejbalem a exhibicemi ve městech hráči nepociťují. "Podobný turnaj jsme absolvovali v Berlíně a byl úžasný. Dostanete se do jiného prostředí, poznáte jiné lidi, jinou kulturu. Je to nová a velice dobrá zkušenost, protože jinak vlastně každý den trénujeme v Kalifornii," poznamenal Metzger.

Úspěchu v Praze se ale nedočkal, v utkání o 3. místo totiž se svým kolegou podlehl české dvojici 0:2 na sety. Stejný výsledek mělo i finále, v němž Argentinci zdolali Švédy.

Reklama

Související témata: