Hlavní obsah

Manželé Poiréeovi sbírají medaile pro dvě země

PRAHA

Už pět zlatých medailí a k tomu jednu stříbrnou a jednu bronzovou vybojovali na letošním mistrovství světa biatlonistů manželé Poiréeovi, jejich sbírka čítající celkově už 24 cenných kovů jen za posledních šest let se však stále dělí mezi dvě země. Letošní čtyři Raphaelovy cenné kovy patří Francii, Liv Grete získala v Oberhofu tři tituly pro Norsko.

Článek

"Dohodli jsme se, že oba budeme i po svatbě reprezentovat svou rodnou vlast," vysvětluje Poiréeová, za svobodna Skjelbreidová. "Manželka ale dělá reklamu našemu společnému přijmení," směje se partner, který zatím na letošním šampionátu získal o jedno zlato méně.

Poirée na rozdíl od manželky ale zase dokázal všechny své starty v Oberhodu proměnit v pozici na stupních vítězů. "Nesoutěžíme spolu, spíš se jen tak mezi sebou zdravě hecujeme," shodují se. Na MS dostanou oba ještě jednu šanci, shodně patří totiž k největším favoritům víkendových závodů s hromadným startem.

Oběma je 29 let, partnerka je o měsíc starší a znají se už od juniorské kategorie. "Tehdy jsme se ale jen zdravili, nic zajímavého mi na ni nepřišlo. Až později se z nás stali přátelé a pak i něco víc," žertuje Poirée před kamerami Eurosportu. Jejich milostný příběh začal před čtyřmi lety na večírku po MS na Holmenkollenu, už předtím při společné audienci u norského krále ale mezi nimi zřejmě přeskočila jiskérka lásky.

Na podzim 2001 se konala slavná svatba biatlonových mistrů světa, kterým kamarádi před radnici nachystali malorážku a novomanželé museli společně předvést svou přesnou mušku. "V kabrioletu jsem nad námi držel děštník, partnerka se chvěla zimou, ale teď vím, že nám pršelo štěstí," vzpomíná Raphael. Mluví spolu převážně francouzsky. Liv Grete je totiž talent na jazyky, nedělá ji problém z mateřské norštiny přejít do rodné řeči manžela, domluví se i německy a anglicky.

Střídavě žijí ve Villard de Lans v savojských Alpách nebo v norském Eikelandsosenu. V Oberhofu je s nimi i roční dcerka Emma, která začíná chodit, neuměle se pokouší o první slůvka, ale tátu i máma poznává v televizi. "Poiréeovi jsou moc fajn lidi, zvláště Liv Grete je prima holka, hodně bezprostřední. A miminko mají krásné," přiznává i česká reprezentantka Kateřina Holubcová.

Nabídky na exkluzivní fotografie své dcerky odmítají. "Nebudeme prodávat vlastní dítě, chceme ji maximálně ušetřit osudu potomka celebrit. Život naší rodiny bude pro média tabu," shodli se manželé. "Není to pro nás jednoduché skloubit rodičovské povinnosti se závoděním, ale hodně nám pomáhá naše norská chůva i rodiče. Navíc já od narození dítěte vím, že mu vždy dám přednost před biatlonem," tvrdí Poiréeová, jejíž comeback po mateřské dovolné byl podobně famózní jako návrat běžkyně Neumannové do stopy po rodičovské pauze.

Poiréeovi se zdají být trochu protiklady, které se přitahují. "Raphael je perfekcionista, hodně uzavřený, ale báječný chlap," říká ve speciálním televizním rozhovoru manželka a hledí zamilovaně na francouzského miláčka mnoha žen. "Někdy ji závidím její věčný optimismus, smíchem mě vždy pohladí po duši, ale někdy s ní člověk taky musí jednat hodně diplomaticky," vyznává se Poirée.

Oba chtějí závodit do zimní olympiády 2006 v Turínu. "Po turínské olympiádě přijde čas, aby Emma měla i sourozence," usmívá se Poiréeová, která má doma čtyři medaile ze ZOH ale ani jednu zlatou. Podobně také její partner na nejcennější olympijský kov dosud čeká.

"Narození Emmy mi hodně změnilo život, teď už vím, že lepší než všechna prvenství je, když mi leze po břiše a manželka leží na rameni," tvrdí však Poirée, pro kterého není žádný problém vyrazit s kočárkem na procházku, zatímco partnerka trénuje. Když pak Liv Grete přerovnává plínky, ladí formu na trati zase on. "Všichni tři jsme spolu moc šťastní," říkají oba i za malou dcerku.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.