Hlavní obsah

Kandidující New York trápí problémy s pozemky

PRAHA

Jediné mimoevropské město, které se postaví svým konkurentům ze starého kontinentu při volbě pořadatele olympijských her v roce 2012, je New York. Odborníci ani sázkové kanceláře mu však velké naděje na úspěch nedávají.

Foto: Internet

Organizátorům z New Yorku se velké šance na úspěch o přidělení olympiády v roce 20012 nedávají.

Článek

Krátce po užším výběru pořadatelských kandidátů přitom patřilo největší americké město mezi nejžhavější favority. Jenže tahanice kolem stavby hlavního olympijského stadiónu odebraly New Yorku mnoho přívrženců.

Původně se počítalo s výstavbou stadiónu v samém centru města na Manhattanu. Jenže odpor některých firem i politiků nedovolil organizačnímu výboru vykoupit pozemky, na kterých by se stadión mohl postavit. "Pokud se nedohodneme, můžeme od kandidatury rovnou odstoupit," pohrozil newyorský starosta Michael Bloomberg.

Před mezinárodní ostudou nakonec město uniklo tím, že se rozhodlo využít chystaný stadión ve čtvrti Queens, jehož kapacita by se v případě úspěšné kandidatury zvedla na 80 tisíc diváků. New York disponuje kvalitním zázemím, a tak baseballový stadión Yankees může hostit i fotbalové zápasy, tenis by se hrál na kurtech ve Flushing Meadows, dějišti US Open, v aréně Madison square garden by se představily halové míčové sporty, pro basketbalisty vyroste nezávisle na úspěchu kandidatury hala v Brooklynu.

Horší to bude se sporty, které jsou v Americe na okraji zájmu. Zatím je dostavených 17 z 31 sportovišť, které by byly pro pořádání třeba. Newyorský projekt počítá s olympijskou vesnicí v samém centru města a sportovišti rozmístěnými paprskovitě ve tvaru písmene X. Kromě fotbalových stadiónů by všechna měla být do 50 minut cesty.

Samotné město si od případného přidělení pořadatelství mnohé slibuje. Chce navrátit New Yorku statut bezpečného města a ukázat, že se s událostmi z 11. září 2001 vypořádal, však by také do bezpečnostních opatřeních plynulo 101 miliónů dolarů. Olympiáda by podle odhadů amerických ekonomů vytvořila 135 tisíc nových pracovních míst.

Přesto kandidatura nemá příliš velkou podporu mezi občany, v samotném New Yorku ji podporuje jen 59 procent obyvatel. Mezi velké zastánce myšlenky olympiády v New Yorku patří například legendární boxer Mohammed Ali, jenž v roce 1960 získal zlato v Římě a o 36 let později, již postižený Parkinsonovou chorobou, zapaloval olympijský oheň v Atlantě. "Když si vybavím své nejkrásnější souboje, konaly se buď na olympiádě, nebo v New Yorku," prohlásil boxer.

NEW YORK
Počet obyvatel8,1 miliónu
Uspořádané OHzatím nikdy
ProtikandidátiMadrid, Moskva, Londýn, Paříž
Heslo kandidaturyNechť sny začnou
Podpora v USA54 %
Termín her27. července-12. srpna
Kapacita olymp. stadiónu80 000
Poslední velké akcenewyorský maratón, US Open
Kurs na vítězství26:1 (podle britské společnosti William Hill)

Reklama

Související témata: