Hlavní obsah

Tisk hodnotí Tour rozporuplně, Španělé jsou pyšní

PRAHA

V neděli ukončený 94. ročník cyklistického závodu Tour de France za sebou vinou řady dopingových skandálů zanechal rozporuplné pocity, které se odrážejí i v komentářích evropského tisku. Pouze španělské listy mají jiný nádech - jsou pyšné na to, že vítězem se stal mladý Španěl Alberto Contador, a v souvislosti s tím věří v éru čistší cyklistiky.

Článek

"Nastal bod obratu," hlásá titulek francouzského sportovního deníku L'Équipe. "Čekáme, že příští ročník zaznamená definitivní zlom," uvedl list, který sotva připomněl, že letošní Tour vyhrál Contador. Sport byl letos vskutku až na druhém místě poté, co peloton kvůli dopingovým skandálům opustili přední jezdci Alexandr Vinokurov a Michael Rasmussen. Tour de France tak utrpěla nejtěžší ránu od skandálu stáje Festina v roce 1998.

"Jediným skutečným vítězem jsou diváci," napsal list Le Parisien a vyjádřil naději, že závod, považovaný za symbol Francie, čeká jasnější budoucnost. "Dnes cyklistika připomíná pole plné ruin, ale díky Tour a divákům to není labutí píseň. Hodina obrody konečně nastala," uvedl Le Parisien. Ten citoval i ředitele závodu Christiana Prudhomma, jenž prohlásil, že v Mezinárodní cyklistické unii (UCI) by měly padat hlavy, protože pokud by tato organizace uplatnila své regule, mohlo být Rasmussenovi zabráněno v účasti.

Jediným vítězem jsou diváci 

Velkou pozornost věnoval letošnímu ročníku Tour de France i belgický list Le Soir. "Nejvyšší nutností je najít řešení problému s dopingem," napsal po poslední etapě. Odhalení a vyloučení letošních hříšníků ze závodu deník považuje za dobrou zprávu. "Znamená to, že je ještě dost podvodníků, ale že je možné je snáze odhalit," dodal autor.

Volá také po silné osobnosti v čele závodu, takové, která "je ucelená a rozhodná, která bude představovat spojení mezi jezdci a ostatními zúčastněnými, zvláště pak médii. Lepší komunikace mohla zabránit některým skandálům již během letošní Tour".

V sousedním Nizozemsku panuje podobná atmosféra. Podle deníku Trow "leží představa o Tour v troskách". O něco mírnější komentář zveřejnil De Telegraaf, který upozornil na to, že navzdory dopingovému stínu by se nemělo zapomínat na skvělé sportovní výkony, které letošní Tour nabídla.

Dánsko: Rasmussen vyloučen pouze za podezření

Dánská média se věnovala především dopingovému skandálu Michaela Rasmussena. List Information se snažil dánského jezdce bránit: "Contador je správným a důstojným vítězem, jen pokud jako vítěze akceptujeme druhého nejlepšího jezdce. Michael Rasmussen byl poslán domů jen na základě podezření." Ekstra Bladet napsal, že průběh závodu diktovaly doping, morálka a lži. "Navzdory porážce Rasmussena a dopingovému stínu se ale Tour naštěstí pojede i příští rok."

Italské listy se zaměřily na vítěze, který se také nevyhnul nařčením ve spojitosti s dopingem. "Contadorův žlutý trikot je pošpiněn podezřením. Je smutné vidět právě Contadora na ušpiněném pódiu pro vítěze," napsala Gazzetta dello Sport.

Stejný názor sdílí i deník Tuttosport: "Contador zvítězil, ale pochybnosti zůstávají." Další italské noviny na adresu letošního ročníku Tour de France nešetří kritikou. Podle La Stampy je pověst Tour v troskách a Il Secolo XIX napsal: "Sbohem, Tour, nebudeš nám chybět."

Španělské vítězství zastínil skandální průběh Tour 

Postoj španělského tisku je ale naprosto odlišný. Většinou v něm panuje hrdost nad skutečností, že na Tour zvítězil španělský jezdec. Vadou na kráse však podle španělských novin byla skutečnost, že Contadorovo vítězství bylo zastíněno skandálním průběhem Tour. Deník El País napsal, že Contador vyhrál Tour v nesprávný čas. "Včera se o něm ve Francii vůbec nemluvilo. Je odsouzeným jezdcem v odsouzené Tour."

Jiné deníky však vyjadřovaly nad Contadorovým vítězstvím hlavně nadšení. List Marca napsal, že se tento jezdec stal součástí legendy. "Nikdo mu nic nedaroval. Dokázal, že je v současnosti nejlepším vrchařem, a i v časovkách za sebou nechal některé své rivaly."

Podle deníku As je Alberto Contador králem, nadějí a symbolem nové cyklistiky. "S ním začíná nová éra. Po tomto vítězství by se silniční cyklistika měla znovu stát sportem bez podezřívání a bez chemie." V podobném duchu psal o Contadorově vítězství i list El Mundo.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.