Hlavní obsah

Nikdy jsem nedopoval, prohlásil před novináři Contador

MADRID

Vítěz letošní Tour de France Alberto Contador se v pátek ohradil proti nařčení z dopingu a popřel, že by někdy během své kariéry podváděl. Španělský cyklista to uvedl v plánovaném veřejném prohlášení, po jehož přečtení nedal novinářům prostor k otázkám. "Nikdy jsem nespáchal dopingový přestupek a nikdy jsem se nezapletl s jakoukoli formou dopingu," uvedl v Madridu Contador.

Článek

Před žurnalisty doprovodili 24letého cyklistu členové jeho rodiny, šéf týmu Discovery Channel Johann Bruyneel a španělský ministr sportu Jaime Lissavetzky. "Jsem ve věci dopingu k dispozici všem kompetentním úřadům, zodpovím všechny otázky a poskytnu svůj vzorek DNA," dodal nečekaný vítěz letošní Tour.

Contadora podle jeho slov mrzí, že místo oslav velkého triumfu na "Staré dámě" neustále poslouchá nařčení z dopingu a dokonce si prý musel vyžádat i policejní ochranu. "Prošel jsem všemi kontrolami, ať už plánovanými, nebo překvapivými, doma i na závodech, krve i moči," řekl rodák z madridského předměstí.

Chce zajistit důvěryhodnost nové generaci cyklistů 

Mladý Španěl vyhrál letošní Tour s náskokem 23 sekund před Cadelem Evansem i díky tomu, že průběžného lídra Michaela Rasmussena stáhl v posledním týdnu jeho tým ze závodu kvůli tomu, že údajně lhal o místě svého tréninku. Ani Contadorovo jméno se nevyhnulo spojitosti s dopingem - o jeho vině je přesvědčen například německý dopingový expert Werner Franke.

Ten tvrdí, že má dokumenty z loňské antidopingové akce Operación Puerto, z nichž údajně vyplývá, že Contador užíval inzulinové preparáty, hormon povzbuzující vylučování testosteronu HMG-Lepori a také prostředek na astma Trigon. Franke poskytl materiály Světové antidopingové agentuře (WADA).

Contador nicméně tuto informaci popřel s tím, že se jeho jméno ocitlo na seznamu omylem. "Nevím, co více bych měl říct. Já, Alberto Contador, vítěz Tour 2007, chci zajistit důvěryhodnost nové generaci cyklistů," dodal muž, jehož před dvěma dny odmítli právě kvůli jeho možnému spojení s dopingem pozvat organizátoři závodu v Hamburku, který se koná 19. srpna.

Reklama

Související témata: