Hlavní obsah

Svaz se připravil o možnost mít na OH dvě bikerky

PRAHA

Český cyklistický svaz se připravil o možnost, byť jen teoretickou, mít na olympijských hrách v Pekingu dvě reprezentantky na horských kolech v cross country místo jedné. Funkcionáři totiž promarnili termín pro podání žádosti o takzvanou divokou kartu, na základě níž by sportovec mohl za určitých okolností sestavu doplnit bez nutnosti splnění nominačních kritérií.

Článek

Pravidla Mezinárodní cyklistické unie UCI o rozdělení míst pro olympijský závod českým bikerkám nepřála. Do světového pořadí národů se počítají body tří nejlepších závodnic dané země, ale v tuzemsku jsou jen dvě kvalitní - juniorská mistryně světa z roku 2005 Tereza Huříková a bronzová z letošního mistrovství Evropy Kateřina Hanušová-Nashová. Samy proto nedokázaly nasbírat tolik bodů, které by svazu zajistily dvě místa ve startovním poli v Pekingu, přestože Huříkové patří desáté místo ve světovém žebříčku a Hanušová-Nashová je jen pět míst za ní.

Cyklisté ale podobně jako další svazy měli možnost prostřednictvím Českého olympijského výboru zažádat do 15. listopadu u MOV o udělení divoké karty. Koordinátor cyklistického svazu Anthony Grulich požadavek odeslal elektronicky na poslední chvíli až ve zmíněný den odpoledne, ČOV se dozvěděl o existenci žádosti až druhý den. "Měl jsem za to, že to bylo v pořádku, ale nebylo," řekl ve čtvrtek Grulich a přiznal, že schválenou žádost od prezidia cyklistického svazu měl k dispozici od 13. listopadu.

Promarněná šance rozzlobila reprezentačního trenéra Jiřího Lutovského, který podle svých slov poskytl už na začátku října zdůvodnění, potřebné k udělení karty. To následně schválila komise MTB a žádost byla včas odeslána na Český svaz cyklistiky.

"Pokládám to za hrubou neprofesionalitu ze strany koordinátora," uvedl kriticky Lutovský a naznačil, že za těchto okolností pochybuje o smyslu svého dalšího působení ve funkci. "Bohužel mě v této situaci opouští loajalita vůči svazu. Pokud se situace okolo koordinátora velmi brzy a významně nezmění, budu ve velkých rozpacích, zda ve funkci nadále pokračovat," doplnil Lutovský.

Reklama