Hlavní obsah

Kreuziger se v prvním závodě sezóny v pohodě udržel mezi nejlepšími

BONORVA

Česká cyklistická jednička Roman Kreuziger má za sebou první závodní kilometry v nové sezóně. Třiadvacetiletý jezdec stáje Liquigas obsadil v úterý 19. místo v úvodní etapě závodu Kolem Sardinie, když do cíle 144 kilometrů dlouho trasy dorazil ve stejném čase jako vítězný Ital Francesco Gavazzi.

Foto: Jean-Christophe Bott, ČTK/AP

Český cyklista Roman Kreuziger

Článek

Na prahu sezóny se Kreuziger cítí lépe než před rokem. "Na posledním soustředění na Tenerife jsme udělali hodně práce, v podstatě šlo o simulaci závodů, ale ten správný rytmus člověk stejně chytí až při samotných závodech. Troufám si ale říct, že jsem na tom líp než touto dobou vloni," uvedl cyklista na svém webu.

V první etapě na Sardinii za silného větru Kreuziger neztratil kontakt se soupeři a přijel do cíle ve vedoucí čtyřicetičlenné skupině. "Nejelo se mi špatně. Kdybych si víc věřil, mohl jsem zkusit zajet na výsledek. Dokázal jsem si, že se toho nemusím bát," konstatoval. "Celou dobu strašně foukalo, takže jsme byli srovnaní v lajně. Roztrhalo se to na posledním kopci a bez větších problémů jsem se vpředu udržel. Jako trénink to bylo dobré. Zítra je dojezd na kopec, tak by klidně mohl vyhrát (týmový kolega) Nibali, kterého dneska trochu chytaly křeče," mínil Kreuziger.

Stejně jako loni jsou jeho hlavními cíli Tour de France, kde se blýskl devátým místem, a Vuelta. "Asi těžko můžu říkat, že bych jel na Tour o stupně vítězů. Musím k tomu přistupovat s pokorou. Takže bych rád vylepšil to loňské deváté místo. Když budu o dvě příčky lepší, můžu být spokojený," uvedl Kreuziger.

Po závodu na Sardinii, který vyvrcholí v sobotu, naváže Kreuziger v neděli jednorázovou klasikou Sarda Olbia-Pantogia. Vzhledem k slibným výsledkům testů očekává, že by mohl zažít výsledkově nejlepší jaro v kariéře. "Zatím mi ale chybí závodní rytmus, tak nemůžu čekat, že hned na Sardinii pojedu na výsledek. Třeba se povede nějaká etapa, ale v první řadě tam jedu s tím, že budu pomáhat Vincenzu Nibalimu."

Kreuziger naposledy závodil na říjnovém mistrovství světa ve Švýcarsku a do nové sezóny vstoupil později než vloni. "Chci se hlavně dobře rozjet před závody Paříž - Nice a Kolem Katalánska, kde už bych rád něco předvedl," řekl. Počítá i s jarními klasickými závody Amstel Gold Race, Valonský šíp a Lutych - Bastogne - Lutych. "Klasiky se mi hodně líbí, ale tím, že nejsem rychlý, je poměrně složité na nich uspět," konstatoval Kreuziger.

Kolem Sardinie - 1. etapa (144,2 km):
1. Gavazzi 4:16:50, 2. Gatto, 3. Visconti, 4. Failli (všichni It.), 5. Niemec (Pol.), 6. Caruso (It.), ... 19. Kreuziger (ČR) všichni stejný čas.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.