Hlavní obsah

Závod Czech Cycling Tour vyhrál König, poslední etapu Kaňkovský

OLOMOUC

Vítězem prvního ročníku cyklistického závodu Czech Cycling Tour se stal Leopold König z celku PSK Whirlpool Author. Dvaadvacetiletý jezdec vyhrál před klubovým spolujezdcem Tomášem Bucháčkem, třetí skončil Milan Kadlec z Dukly Praha. Závěrečnou etapu dlouhou 145 kilometrů se startem i cílem v Olomouci dnes vyhrál Alois Kaňkovský z Dukly Praha.

Článek

"Závod to byl hodně těžký. Sobotní etapa, dlouhá dvě stě kilometrů v kopcích v Jeseníkách, nám dala hodně zabrat. Je to český závod, který není v mezinárodním kalendáři UCI, a to je asi jediná chybička na tomto vítězství. Na domácí scéně to je ale určitě můj největší úspěch. Konkurence byla velmi dobrá, a tak si toho velmi cením," řekl ČTK vítězný König.

I dnes čekala na cyklisty svým profilem náročná etapa a navíc značné horko, přesto si závodníci počínali nezvykle aktivně. Po 30 kilometrech ujela sedmnáctičlenná skupina, v níž chyběl ve žlutém trikotu jedoucí König. Nejaktivněji si v ní počínali jeho klubový kolega Mareš, Kadlec a světový cyklokrosový šampion Štybar.

Mareš dominoval na vrchařských prémiích a pojistil si trikot pro nejlepšího vrchaře závodu. Postupně se skupina rozdělila a vpředu zůstala pětice Hebík, Mareš, Štybar, Fabišovský a Jovanovič, která získala náskok přes dvě minuty a ohrožovala Königův žlutý trikot.

Náskok si skupina přivezla i na čtyři sedmnáctikilometrové okruhy v Olomouci, ale v závěru o něj přišla. V posledním kole se podařilo uniknout osmi jezdcům a ve spurtu měl nejvíce sil dráhový reprezentant Kaňkovský, který za sebe odsunul Hebíka a třetího Němce Müllera.

Vítěz etapy Kaňkovský zářil štěstím. "Vyhrát doma je asi ten nejlepší pocit," zdůraznil olomoucký rodák. "Bylo to náročné, hlavně po včerejší těžké etapě. Jelo se ale rozumně, a když se to dělilo, tak jsem byl ve správný čas na správném místě. Závěr na kostkách byl náročný, bylo to o tom dostat se na první místo před poslední zatáčkou před náměstím. To se mi podařilo a bylo to rozhodující," řekl Kaňkovský.

Cyklistický etapový závod Czech Cycling Tour - 3. etapa: Olomouc - Olomouc (145 km):
1. Kaňkovský (Dukla Praha) 3:23:12, 2. Hebík (PSK Whirlpool Author), 3. Müller (Něm.), 4. Štybar (Telenet Fidea), 5. Friedemann (Něm.), 6. Mareš (PSK Whirlpool Author) všichni stejný čas.
Konečné pořadí:
1. König 12:34:03, 2. Bucháček (oba PSK Whirlpool Author) -51, 3. Kadlec (Dukla Praha) -1:05, 4. Wellens (Belg.) -1:14, 5. Homolka (Union Radland Korutany) -1:18, 6. Fuchs (Něm.) -1:27.
Vrchařská soutěž: 1. Mareš.
Bodovací soutěž: 1. Kaňkovský.
Soutěž do 23 let: 1. Vobora (Team Nutrixxion).

Reklama