Hlavní obsah

Už mám splněno, ale medaile by byla super, prozradil biker Kulhavý

V sobotu dosáhl historického triumfu v závodu Světového poháru, milník ve své kariéře ale biker Jaroslav Kulhavý nijak zvlášť neslavil. Přestože mu do závodu na MS v Kanadě zbýval celý týden. „Nějak jsem to zase nehrotil. Že bych se jako rozbrečel štěstím? To ne...,“ prozradil pětadvacetiletý závodník v rozhovoru pro Právo.

Foto: Němec Jan, mtbs.cz, ČTK

Jaroslav Kulhavý projíždí triumfálně cílem závodu SP v cross country ve Windhamu.

Článek

Jak se cítí historicky první český vítěz závodu Světového poháru?

Docela fajn. Po dosavadních výsledcích v sezóně jsem věděl, že mi to jednou až na tu nejvyšší příčku může uletět. Do špičky jsem se zařadil a říkal jsem, že když se všechno sejde ve správnou chvíli, tak vyhraju i závod svěťáku. Člověk nesmí mít žádný technický problém ani sebemenší krizi.

Když jste ve Windhamu projížděl osamocen cílem, blesklo vám hlavou, co se vám podařilo?

Nějak jsem to zase nehrotil. Že bych se jako rozbrečel štěstím? To ne... Ale měl jsem super pocit, že jsem to konečně dokázal. Věřil jsem, že na to mám. Vítězství se nic nevyrovná. Že se to povedlo až v posledním závodě seriálu, to vůbec nevadí. Vždyť jsem ve svěťáku byl letos nejhůř šestý, takže sezóna je hodně povedená.

Jaké jste zaznamenal reakce soupeřů?

Oni podle mě počítali s tím, že mi to jednou uletí. Ale možná nečekali, že rozhodnu zrovna tady v tom závodě a ještě v závěrečném sjezdu. Většinou mi gratulovali, ale jako nějakou senzaci to nikdo nebral.

Stihl jste triumf ještě v USA oslavit?

Dovolit jsem si to mohl, do dalšího závodu zbýval ještě týden, ale nic neproběhlo. Jednoduše nebyl čas. V pondělí jsem se přesouval do dějiště světového šampionátu a myslím, že na nějaké oslavy bude dost času po sezóně.

V sobotu vás v kanadském Mont-Sainte-Anne čeká mistrovství světa. Berete to jako absolutní vrchol sezóny?

Na začátku roku jsem říkal, že se zaměřím na svěťák i světový šampionát. Ve Světovém poháru jsem skončil celkově třetí, což je super výsledek. Každopádně je to moje nejlepší sezóna v kariéře a výsledek z mistrovství světa to nijak neovlivní. Už mám splněno, ale můžu to ještě vyšperkovat. Medaile by byla rozhodně super, pojedu absolutně bez nervů.

Jaké máte zkušenosti s tamní tratí?

Už jsem tu jel asi dvakrát. Je skoro stejná jako při závodech v předchozích letech: technická, kořeny, kameny. Jestli zaprší, bude to extrém. Ale celkově je to jedna z tratí, které mi vyhovují. Jen by tam nemuselo být tolik těžkých kopců. Dva z nich jsou hodně prudké.

Kolik lidí může pomýšlet na vítězství?

Špička je hrozně vyrovnaná: Francouz Absalon, tři nebo čtyři Švýcaři, snad i já. Vyhrát může klidně někdo z okruhu pěti nebo šesti lidí.

Jak jsou daleko vaše jednání o novém angažmá?

Chtěl jsem to uzavřít už před odletem do zámoří, ale ještě to tady dolaďuju. Buď se to uzavře v tomto týdnu, nebo až po šampionátu. Zatím jméno týmu oznámit nemohu, chtějí to prezentovat sami. Snad jen to, že je zahraniční.

Nominace českých bikerů na MS v Kanadě
Cross country
Muži: Jaroslav Kulhavý, Jan Škarnitzl, Matouš Ulman. Ženy: Kateřina Nash, Tereza Huříková. Muži do 23 let: Ondřej Cink, Tomáš Pešek. Junioři: Tomáš Paprstka, Radek Polnický. Juniorky: Karolína Kalašová. Štafeta: Nash, Paprstka, Cink, Kulhavý.
Sjezd
Muži: Matěj Charvát. Junioři: Petr Třešňák, Marek Petelík.
Fourcross
Muži: Michal Prokop, Tomáš Slavík, Michal Maroši, Kamil Tatarkovič, Jakub Říha, Petr Mühlhans. Ženy: Jana Horáková, Romana Labounková.
Program světového šampionátu v Mont-Sainte-Anne
Středa: štafety, cross country juniorek. Čtvrtek: cross country žen do 23 let, kvalifikace fourcrossu. Pátek: cross country juniorů, do 23 let, fourcross mužů i žen. Sobota: cross country mužů i žen. Neděle: sjezd všech kategorií.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.