Hlavní obsah

Bývalý cyklista Ullrich přiznal kontakty s lékařem Fuentesem

BERLÍN

Bývalý německý cyklista Jan Ullrich po obdržení dvouletého trestu za doping přiznal své kontakty se španělským lékařem Eufemianem Fuentesem. Připustil zároveň, že kdyby mohl, udělal by v minulosti určité věci jinak.

Článek

Nyní osmatřicetiletý Ullrich byl zapleten do případu kolem Fuentese, který odhalila antidopingová akce Puerto. Aféra vypukla den před Tour de France 2006, z níž Ullricha jeho tehdejší stáj T-Mobile okamžitě stáhla.

Olympijský vítěz ze Sydney, vítěz Tour 1997 a Vuelty 1999 se nikdy k dopingu nepřiznal, a přestože již před pěti lety ukončil kariéru, sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne mu ve čtvrtek udělil za doping dvouletý trest. Někdejší špičkový jezdec současně přišel o všechny své výsledky od 1. května 2005, tedy i o třetí místo na Tour de France z onoho roku.

Podle CAS byl Ullrich ve Fuentesově dopingovém programu "plně zapojený" a podle arbitráže zaplatil lékaři za jeho služby 80.000 eur. "Potvrzuji, že jsem byl s Fuentesem v kontaktu. Vím, že to byla velká chyba, které hrozně moc lituji," uvedl Ullrich na svém webu. "Když se na vše zpětně podívám, přál bych si, abych se v některých situacích své kariéry zachoval jinak," doplnil.

Bývalá hvězda silničního pelotonu trest akceptovala, s rozsahem obvinění přitom tak zcela nesouhlasí. "Trest přijímám, ale ne proto, že bych souhlasil s každým bodem odůvodnění toho rozhodnutí (CAS), ale proto, že chci mít tuhle záležitost už jednou provždy za sebou a uzavřenou," vysvětlil Ullrich.

Chtěl prý také k situaci při Tour 2006 promluvit mnohem dříve. "Po mém vítězství a pěti druhých místech na Tour chtěli všichni druhý titul. Zvláště poté, co skončil Lance Armstrong. Tlak veřejnosti, sponzorů i ten, který jsem vytvářel sám na sebe, byl obrovský," připomněl Ullrich.

Události krátce před startem ho však zlomily. "Suspendace, titulky v médiích, vyloučení ze společnosti, domovní prohlídky, trestní oznámení... Cítil jsem se sám, děravý jako řešeto. Celý svět mě chtěl přitlačit ke zdi a já se instinktivně ukrýval," popsal své tehdejší pocity Ullrich.

"To všechno ale nebylo bezdůvodné. Tehdy krátce po svém distanci jsem chtěl veřejně vystoupit a přiznat, že jsem udělal chybu. Měl jsem však svázané ruce. Na všechna ta tvrzení jsem na radu právníků mlčel, jak to bývá v takových případech obvyklé. Nakonec mi celá ta věc tak přerostla přes hlavu, že jsem z toho byl nemocný a zhroutil se."

Ullrichův trest se počítá zpětně od loňského srpna, kdy se CAS začal případem zabývat, a vyprší 21. srpna 2013. K tomu musí bývalý cyklista zaplatit UCI soudní výlohy ve výši 10.000 franků (208 tisíc korun).

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.