Hlavní obsah

První etapu Závodu míru vyhrál německý cyklista Wackernagel

BRUSEL

Němec Lars Wackernagel ze stáje Wiesenhof se stal vítězem první etapy 57. ročníku cyklistického závodu míru. Ve spurtu 143 kilometrů dlouhé trasy se startem i cílem v Bruselu v sobotu zdolal Poláka Slawomira Kohuta, o šest sekund později přivedl do cíle skupinu pronásledovatelů Němec Eric Baumann.

Článek

Nejlepší z českých jezdců Lubomír Kejval z týmu eD'system-ZVVZ skončil na devátém místě.

Na trať úvodní z devíti etap vyslal z bruselského náměstí před královským palácem peloton 133 jezdců ze 17 stájí český premiér Vladimír Špidla za přítomnosti eurokomisaře Pavla Teličky.

Hned úvodní dějství Závodu míru pak přineslo zajímavý průběh a možná i rozhodující moment pro konečné výsledky. Kolem dvacátého kilometru se totiž vytvořila skupina dvaceti uprchlíků, která nakonec do cíle před známým Atomiem přijela s náskokem čtyř minut a 42 sekund. V cíli tleskal nejlepším i slavný Eddy Merckx, který byl dnes na roztrhání; nejdříve odstartoval v Janově Giro d'Italia a poté se hned letecky přesunul do Bruselu, kde nejlepším předával na stupních vítězů trikoty.

Naplno závodit se začalo hned po první vrchařské prémii na 16. kilometru. Postupně začali jezdci ujíždět z pelotonu, až se zformovala skupina, v níž největší favorité nebyli. Dostali se do ní i Kejval, Zerzan, Fadrný a Kollert, početnější obsazení vepředu měly jen stáje Wiesenhof a T-Mobile, druhá z nich ale nebyla zastoupena světovou jedničkou Erikem Zabelem.

Peloton zůstal v klidu, naopak vedoucí skupina dobře spolupracovala a rychle si vytvořila náskok přes dvě minuty. "Moc jsem nevěřil, že bychom mohli vydržet vepředu až do cíle. Když jsme ale na stém kilometru měli k dobru přes tři minuty, tak jsem změnil názor," řekl v cíli Kejval. "S tím, že jsem byl ve vedoucí skupině, jsem spokojen, ale ne se závěrem, který nám nevyšel. Před námi jsou však těžké etapy s kopci, a tak se to ještě přesype," mínil Kejval.

V závěru závodníky čekaly dva osmikilometrové okruhy, ale ty již nic nezměnily a téměř pětiminutový náskok uprchlíci udrželi. Zhruba šestnáct kilometrů před cílem pak uprchlíkům poodjela dvojice Wackernagel, Kohut a i přes velkou snahu trojice cyklistů T-Mobile minimální odstup udržela. Baumann pro německý tým vybojoval alespoň pomyslný bronz.

Druhým nejlepším Čechem v cíli byl na čtrnáctém místě předloňský mistr ČR Fadrný z týmu PSK Whirlpool. "Rozhodně jsem takový průběh nečekal. Jsem však spokojený a snad mi to pomůže v roli lídra naší stáje. Chtěl jsem uspět i ve spurtu, ale zaspal jsem a nechal se zavřít," řekl zpravodaji ČTK Fadrný.

Výsledky - 1. etapa (Brusel - Brusel, 143 km):
1. Wackernagel (Něm./Wiesenhof) 3:07:02 hod., 2. Sl. Kohut (Pol.) stejný čas, 3. Baumann (Něm.) -2, 4. Thijs (Bel.) stejný čas, 5. Giunti (It.), 6. Beuchat (Švýc.), 7. Rebiewski, 8. Nowak (oba Pol.), 9. Kejval (ČR), 10. Knees (Něm.), ...14. Fadrný, 16. Kollert všichni -8, 20. Zerzan -28, 44. Přecechtěl, 45. Konečný, 54. Trkal, 56. Benčík, 67. Faltýnek (všichni ČR) všichni -4:42.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články