Hlavní obsah

Cyklista Landis přiznal zpronevěru a slíbil peníze vrátit

San Diego

Bývalý cyklista Floyd Landis se přiznal ke zpronevěře bezmála půl miliónu dolarů z fondu, na který mu fanoušci a sympatizanti posílali finance, aby se mohl bránit proti obviněním z dopingu. Šestatřicetiletý Američan se doznáním před soudem vyhnul vězení, musel se ale zároveň zavázat, že dlužné peníze v celkově výši 478 000 dolarů dárcům vyplatí zpět.

Foto: Mike Blake, Reuters

Floyd Landis

Článek

Landis přišel kvůli dopingu o titul z Tour de France v roce 2006. V rámci svého boje za očištění založil o rok později takzvaný "Floydův fond fair play". Vybrané peníze od více než 1700 přispěvatelů mu měly pomoci financovat soudní procesy, které jej údajně celkem vyšly na dva milióny dolarů.

V roce 2010 se ale Landis veřejně přiznal k systematickému užívání dopingu. Protože dosud peníze dárcům nevrátil, soudce jeho počínání označil za defraudaci, jelikož Landis finance získal na základě tvrzení, která se nezakládala na pravdě.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.