Hlavní obsah

Paradox: známý odpůrce dopingu v cyklistice Bassons dostal roční distanc

Paříž

Známý odpůrce dopingu v cyklistice Christophe Bassons dostal roční zákaz startů za to, že se na zářijovém mistrovství Francie v maratonu na horských kolech nedostavil k dopingové kontrole po závodu. Někdejší účastník Tour de France vzhledem k okolnostem s trestem nesouhlasí a uvažuje o odvolání.

Foto: Sport.cz

Francouzský cyklista Christophe Bassons

Článek

Listu L'Équipe řekl, že ze závodu odstoupil asi 20 kilometrů před cílem a odjel domů. Až cestou domů se prý od organizátorů dozvěděl, že byl vybrán na dopingovou kontrolu. "Už bych to zpátky nestihl," uvedl osmatřicetiletý Bassons. "Uznávám, že byla chyba, že jsem nepočkal, abych zjistil, jestli nebudu mezi jezdci určenými na kontrolu," prohlásil. "Ale proč mě neinformovali dříve a proč takový trest? To nechápu."

Bassons závodil od roku 1996 na silnici mezi profesionály jako člen elitní stáje Festina, která se postarala v roce 1998 při Tour de France o velký dopingový skandál. I díky svědectví týmových kolegů byl jako jediný uznán za nevinného. V pelotonu se však poté stal velmi nepopulární postavou, kterou ostatní přehlíželi.

Během Tour v roce 1999 se navíc dostal do sporu kvůli svému postoji a otevřenosti k problematice dopingu s americkou hvězdou Lancem Armstrongem, jehož dopingové praktiky nyní díky vyšetřování Americké antidopingové agentury vyplouvají na povrch. Profesionální cyklistiku opustil bez výraznějšího úspěchu v roce 2001 a nyní pracuje pro ministerstvo školství a sportu.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.