Hlavní obsah

Cyklokrosař Dlask skončil druhý ve Wetzikonu

PRAHA

Českým cyklokrosařům se nadále daří v závodech Světového poháru. Petr Dlask skončil druhý ve švýcarském Wetzikonu. Vicemistr světa z Tábora 2001 v pátém závodu SP nestačil pouze na prvního muže světového žebříčku Svena Nijse z Belgie. Na třetím místě skončil další Belgičan Erwin Vervecken.

Foto: Internet

Petr Dlask na archivním snímku

Článek

Dlask, který zlepšení formy naznačil již šestým místem v minulém závodu v Koksijde, je tak třetím českým reprezentantem, který se v této sezóně dostal na stupně vítězů. V prvním závodu v belgickém Petegemu vyhrál Zdeněk Mlynář, v Táboře poté triumfoval Kamil Ausbuher. Do desítky nejlepších se dnes dostal ještě Mlynář, který obsadil šesté místo, naopak se nedařilo Jiřímu Pospíšilovi, který závod nedokončil.

Z českých jezdců vyšel start výborně Vladimíru Kyzivátovi, který v prvním okruhu jezdil na třetí pozici. V závěsu za ním byli i Dlask a Mlynář, v závěru elitní desítky jezdil ještě Kamil Ausbuher. Kyzivát se však rychle začal propadat a Ausbuhera v letošní sezóně již poněkolikáté potkala smůla. V třetím kole přetrhl řetěz, což znamenalo konec nadějí na přední umístění.

Vepředu tak ve vedoucí skupině s tradiční přesilou Belgičanů zůstali jen Dlask a Mlynář, šestnáct jezdců se drželo prakticky pohromadě ještě tři kola před cílem. V předposledním okruhu se utrhlo kvarteto Nijs, Dlask, Vervecken a Groenendaal. Nijs o svém vítězství rozhodl na poslední překážce, kdy před soupeři získal malý náskok, který uhájil až do cíle.

Trenér Klouček ocenil i Ausbuhera

O dalších místech se rozhodovalo až ve spurtu na wetzikonském stadionu. Na druhé pozici na něj vjel Dlask a Vervecken i Groenendaal se mu jen dívali na záda. "Dlask se dnes představil ve skvělé formě, poslední tři kola jel téměř bezchybně," řekl ČTK reprezentační kouč Petr Klouček. "Škoda, že se mu vzdálil Nijs, protože ve spurtu by jej zřejmě porazil. I tak je to skvělý výsledek, stejně jako umístění Mlynáře," pochválil své svěřence.

Klouček ocenil i Ausbuherův výkon. "Po útlumu vypadal i on na přední umístění, ale materiál byl proti, přesto se do bodované třicítky stačil prodrat. Po špatném startu se rozjel ke slušnému výkonu i Lukeš, ale vůbec se nedařilo Pospíšilovi a Zlámalíkovi," dodal Klouček.

Závod v kategorii do 23 let se stal stejně jako v prvním dílu seriálu v Pijnackeru kořistí Martina Bíny. Český reprezentant tentokrát v dramatickém dojezdu za sebou nechal těsně Radomíra Šimůnka a třetího Kevina Pauwelse z Belgie. Dominanci českých mladíků podpořil pátým místem Zdeněk Štybar, František Klouček byl s odstupem sedmnácti sekund jedenáctý. V závodu juniorů si z českých zástupců vedl nejlépe David Menger, který skončil devátý.

Elite:
1. Nijs (Belg.) 1:01:55, 2. Dlask (ČR), 3. Vervecken (Belg.), 4. Groenendaal (Niz.) všichni -4, 5. Franzoi (It.), 6. Mlynář (ČR), 7. Commeyne (Belg.), 8. Heule (Švýc.), 9. S. Vanthourenhout všichni -23, 10. Wellens (oba Belg.) -38, ...22. Lukeš, 25. Ježek oba -2:03, 27. Ausbuher -2:29, 29. Kyzivát - 4:59, Zlámalík a Pospíšil (všichni ČR) nedokončili.
Do 23 let:
1. Bína 51:31, 2. Šimůnek (oba ČR), 3. Pauwels (Belg.), 4. Zahner (Švýc.), 5. Štybar (ČR) všichni stejný čas, 6. Belgy (Fr.) -8, ...11. F. Klouček (ČR) -17.
Junioři:
1. Taramarcaz (Švýc.) 39:26, 2. Pfingsten (Něm.), 3. Malacarne (It.) oba stejný čas, ...9. Menger -48, 12. Němeček - 1:06, 19. Bambula -2:03, 28. L. Klouček (všichni ČR) -5:21.

Reklama