Hlavní obsah

Anežka Drahotová po premiéře na cyklistickém MS: Kolo si užívám víc než chůzi

Florencie

V srpnu šokovala v Moskvě atletický světa sedmým místem na chodecké dvacítce, ač je jí teprve osmnáct let. Je úřadující juniorskou mistryní Evropy v chůzi, kromě toho běhá a závodí na kole. Dnes si ve Florencii odbyla Anežka Drahotová premiéru na cyklistickém světovém šampionátu a skončila devatenáctá. „Kolo se mi líbí. Kdybych se mu chtěla věnovat víc, bylo by to asi na úkor chůze,“ přiznala.

Foto: Foto Právo - Jan Krůta

Anežka Drahotová po premiéře na cyklistickém mistrovství světa.

Článek

Jak se vám jelo?

Okruh byl těžký. Jen mě mrzí, že cíl nebyl na kopci, protože tam jsem vždycky získávala a propracovala jsem se dopředu. Závod jsem začala víc zezadu, abych se nepřimotala do nějakého pádu. Nakonec byly celkem čtyři. Odskočila nám malá skupinka a je škoda, že se to víc nerozdrobilo. Za nimi jsme jely vlastně celý balík až do cíle a ten spurt, to není zrovna moje silná stránka. Ale celkově to byla dobrá zkušenost a vím, že pokud bych chtěla v budoucnu na takovém závodě uspět, musím mít víc startů v zahraničí.

Jste atletka i cyklistka. Nemáte toho už na konci sezóny plné zuby?

Letos byla ta sezóna opravdu vyčerpávající. V atletice jsem měla velké mistrovství světa i juniorské mistrovství Evropy, teď zase šampionát v cyklistice. Moc jsem se na něj těšila, je to zpestření na konci sezóny. Jsem opravdu ráda, že jsem do Itálie mohla jet.

V minulých dnech jste toho měla dost. Běžecké závody, kolo...

Na běžecké Grand Prix v Praze jsem vyhrála desítku v rámci České republiky, což mě hodně potěšilo. Druhý den jsem běžela extraligu, na trojce jsem si udělala osobák, s čímž jsem vůbec napočítala. No a další víkend jsme se sestrou vyhráli mistrovství republiky v časovce dvojic. Odpočinula jsem si až pár dní před šampionátem.

Děláte chůzi, běháte, k tomu cyklistika. Jak dlouho chcete stíhat všechno?

Pro příští rok zvažujeme, jak to bude s cyklistikou. Buďto se do ní vrhneme víc, protože na kole nemám tolik natrénováno, nebo se jí tolik věnovat nebudu, protože takhle napůl mi to přijde škoda.

Dá se zvládat?

Nějak jo, ale nemám tolik času, abych na kole pilovala techniku. Kdybych se pro kolo rozhodla a dala tomu víc, můžu být úplně někde jinde.

Jaká je vaše osobní priorita?

Zatím atletika, ale cyklistika se mi taky moc líbí. Ty závody jsou delší, člověk si je víc užije. Lepší výsledky mám zatím v atletice, cítím se tam líp, ale kolo je motivací do budoucna.

Kolo by bylo na úkor běhání nebo chůze?

Spíš na úkor chůze. Připravit se na chůzi je náročné a pak se tolik nevěnuji běžeckému tréninku. Na kole makám daleko víc, dělá se tu víc objemu. Atleti třeba nejsou zvyklí závodit v jednom týdnu dva dny po sobě jako cyklisti. Můj trenér Piták se cyklistice taky věnoval, říkal, že na to mám sílu a říkal, jestli nechci zkusit závodit. V rámci Čech to jde, tam jsem nejlepší, ale na úspěchy v mezinárodních závodech bych potřebovala víc zkušeností.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.