Hlavní obsah

Házet kolo do lesa jsem nechtěl, usmál se hořce Cink po prvním defektu při Světovém poháru

Nové Město na Moravě

O neuvěřitelných sto jedenáct míst během nedělního závodu Světového poháru horských kol v Novém Městě na Moravě poskočil vpřed Ondřej Cink. Přesto končil daleko za bodovanou pozicí na šestačtyřicáté příčce a notně rozladěný. „Doma jsem chtěl mnohem více. Ale defekt mi vzal sen o stupních vítězů," posteskl si třiadvacetiletý závodník.

Foto: Ivana Roháčková

Biker Ondřej Cink.

Článek

Můžete přiblížit, co se vám přihodilo na trati, že jste ještě v průběhu zaváděcího kola nabral obrovskou ztrátu a do prvního okruhu najížděl s obrovským odstupem za všemi závodníky?

Měl jsem defekt zadního kola. V zaváděcím kole byl strašný zmatek. Závodníci ze zadních pozic se tlačili vpřed, já si hlídal místo. Ani nemám ponětí, kde jsem to prorazil. Nic jsem necítil a najednou jsem měl měkké zadní kolo.

Co jste si říkal v první chvíli? Neměl jste při vědomí, že útok na stupně vítězů je utopií, chuť odstoupit?

Házet kolo do lesa jsem určitě nechtěl. Kolem okruhu byly tisíce diváků. Fanoušci přišli hlavně kvůli nám, kteří jsme na trati. Proto jsem byl odhodlaný jet, přestože jsem zůstal úplně poslední. A také šlo o výborný trénink pro příští Světový pohár v německém Albstadtu.

Před závodem jste snil o umístění na stupních vítězů. Cítil jste velkou beznaděj?

Neměl jsem nikdy defekt v tak důležitém závodě jako je mistrovství světa či Evropy, ani při Světovém poháru. Štve mě, že jsem si smůlu vybral zrovna v Novém Městě na Moravě při domácím představení. Ale kvůli lidem jsem dojet prostě musel.

Do prvního okruhu jste jel jako sto padesátý sedmý, ale cílem projel na šestačtyřicáté pozici. Utěšujete se alespoň sportovním výkonem?

Jsem rád, že jsem závod nezabalil a pokračoval jsem. Ač jsem jel ze zadních pozic, stejně mi lidi neskutečně fandili. Patří jim obrovský dík.

Mezi minulým Světovým pohárem v Austrálii a představením v Novém Městě na Moravě jste musel vynechat pět dnů tréninku kvůli viróze. Jak jste se při závodě cítil?

Byl jsem na tom dobře, jelo se mi vážně skvěle. S ohledem na daný vývoj šlo o super trénink na příští Světový pohár.

Stál vás závod hodně psychických sil, když jste se musel drát vpřed přes mnohem slabší závodníky?

Rozhodně. V technických pasážích ve sjezdech jsem neztrácel. Tam jedou docela rychle i ti závodníci na zadních pozicích. Ale mnohem horší to bylo při technických výjezdech, kde se nedalo předjíždět a někteří kluci dokonce i kolo tlačili, což mě brzdilo. Kdybych jel vpředu určitě bych, v sobě našel ještě více sil. Motivace by byla silnější. Při takovém průběhu jsem vážně dokončil jen kvůli divákům. Bylo jasné, že žádný zázračný výsledek mě nečeká.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.