Hlavní obsah

Rukavice pro Contadora a spol. Froome otočil, hlavním cílem pro příští rok je Tour

Praha

Po zveřejnění itineráře příštího ročníku Tour de France britský cyklista Chris Froome nadhodil, že v nadcházející sezóně zřejmě upře svou pozornost na Giro a Vueltu. Jenže účast na Staré dámě a šance dobýt zpět "maillot jeune" nakonec zvítězila. Hvězda týmu Sky v úterý oznámila, že Tour bere jako vrchol příštího roku.

Foto: Profimedia.cz

Chris Froome (vpředu) bude i v příštím ročníku Tour jedním z hlavních adeptů na celkové vítězství.

Článek

Froomovi se po triumfu v roce 2013 obhajoba na letošní Tour totálně nevydařila, po několika pádech ze slavného závodu už po pěti etapách odstoupil a tým později informoval, že utrpěl zlomeniny na obou rukou. Na zářijové Vueltě pak dojela britská hvězda pelotonu druhá za Albertem Contadorem.

A když na konci října šéf Tour Christian Prudhomme odtajnil plánovanou trasu dalšího ročníku Staré dámy z Utrechtu do Paříže, která by svým charakterem měla sedět vrchařům, Froome překvapivě naznačil, že jeho cílem bude úspěch na Giru a Vueltě. To už ale neplatí.

Start sezóny v Andalusii

Devětadvacetiletý rodák z keňského Nairobi se během posezónní pauzy stačil oženit a užít si líbánky, bez cyklistiky ale dlouho nevydržel. Už tento týden se chystá závodit na Tasmánii a rovněž dolaďuje kalendář. „Volno jsem si užil, teď už se plně koncentruji na fyzickou i psychickou přípravu na další sezónu," vzkázal svým příznivcům prostřednictvím týmové zprávy.

Jako první závod v novém roce plánuje andaluskou etapovou klasiku Ruta del Sol a další úsilí pak chce směřovat k vyladění ideální formy na Tour. „Museli jsme spolu s týmem upřednostnit některé podniky před jinými, Tour ale zůstává mým hlavním cílem pro rok 2015," potvrdil vytáhlý hubeňour.

„Objet všechny tři podniky Grand Tours v jedné sezóně je velká výzva, ale už dobře vím, jak těžké je jet jen dva s myšlenkou na celkové vítězství. V tomto bodě mé kariéry cítím, že prioritu má Tour. Možná v budoucnu převáží preference jiných závodů, ale pro rok 2015 to je Tour," uvedl Froome.

Ladí formu i váhu

Rozhodnutí britského cyklisty je vcelku pochopitelné, protože charakter příští Tour vrchařům hraje do karet. Pořadatelé zařadili do programu jen 42 km časovek - pouze čtrnáctikilometrový souboj s chronometrem hned na úvod v Utrechtu, v devátém dílu pak týmová časovka na 28 km.

Proti tomu v itineráři vyčnívá hned osm horských etap, přičemž poslední s výjezdem jednadvaceti serpentinami do známého střediska Alpe-d'Huez je na programu až 25. července, tedy předposlední den Tour. Dvě závěrečné horské etapy měří jen 138 a 110 km, o to intenzivnější boje by ale na silnici měly probíhat.

„Bude to vrchařská Tour a tomu bude odpovídat i charakter přípravy zaměřený na kopce a menším důrazem na trénink časovky. Velkou roli bude hrát i hlídání váhy, bude nutné být co nejlehčí. Nadcházející rok mě pořádně otestuje, už se ale nemohu dočkat," dodal Froome, jehož stájovým kolegou bude v příští sezóně i vycházející hvězda Leopold König. Zda se český závodník představí rovněž na Tour, ale zatím není jisté a pravděpodobnější je Königova účast na jiném podniku velké trojky.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.