Hlavní obsah

Kulhavý přiletěl bez kola, obhajobu triumfu v Africe neplánuje. Přednost dostane Rio

Praha

Ač musel hned po příletu z Jihoafrické republiky řešit problém se ztraceným kolem za téměř tři sta tisíc korun, byl čerstvý vítěz nejtěžšího etapového závodu horských kol Cape Epic 2015 Jaroslav Kulhavý rozesmátý od ucha k uchu. „Jsem bez auta a musel bych řešit odvoz. Takhle mi kolo dovezou až domů," smál se olympijský vítěz z Londýna 2012, který v neděli oslavil už podruhé v kariéře druhý triumf v závodě v JAR.

Foto: Michal Červený

Jaroslav Kulhavý na čele startovního pole při páteční etapě Cape Epic.

Článek

Představuje zatoulané kolo problém pro další přípravu?

Vůbec ne. Stejně chci trénovat na silničním. Kolo zůstalo někde při přestupu v Londýně, takže mi ho přivezou během úterý či středy domů. Nemusím se o nic starat. Jsem v pohodě.

Jak dlouho se z více než sedmi set závodních kilometrů a dlouhé cesty domů budete vzpamatovávat?

Cítím se celkem dobře. Ve středu půjdu na kolo a pojedu sto kilometrů jen tak volně, úplně pro radost. Určitě proběhnou nějaké sauny, masáže. V sobotu mám v plánu ostřejší trénink, v neděli závod cross country. Uvidím, jak bude tělo reagovat. Momentálně se cítím dobře. Ale může na mě dolehnout únava. Nicméně na kole jsem byl už po závodě v pondělí a cítil jsem se v pohodě. Přitom poslední tři dny jsem měl žaludeční problémy.

Jednalo se o důsledek odlišné stravy během dlouhého závodu?

Ano, měl jsem stejný problém i při minulé účasti před dvěma lety. Člověk do sebe cpe energetické gely, speciální pití... Je to plné konzervantů, stres je veliký. Žaludek to přestal zvládat. Naštěstí mě problémy nesrazily. Letos jsem ráno před pátou etapou dostal strašné křeče do žaludku. Skoro jsem nic nepozřel. Byl to pro mě nejhorší den. Nemohl jsem jíst, energie mi chyběla, byl jsem hodně utlumený. Když jsem přijel do cíle, spal jsem až do druhého dne. V neděli po závodě střevní problémy propukly naplno, ale naštěstí jsem všechno nechal v Africe. Snad už budu v pohodě.

Když se ohlédnete za osmi dny, které vedly k triumfu v Cape Epic 2015, jaké byly?

Všechno nám s Christophem Sauserem vyšlo perfektně. Mám pocit, že moje forma byla lepší než před dvěma lety. Navíc jsme neměli žádné velké problémy jako při triumfu před dvěma lety. Měl jsem potíže jen v páté etapě, kdy jsem chytil klacek do přehazovačky, celou ji přetočil a nevěděl, jak situaci řešit. Nico Bell ze záložního týmu za ni vzal a silou je vrátil do původní polohy. Ulámaly se jen nějaké plasty, jinak vše vydrželo. Měl jsem opravdu strach. Stačil kousek a šaltr mohl být pryč, což by znamenalo konec. Jinak jsem se na trati cítil naprosto komfortně. Z toho jsem byl nadšený.

Je vítězství důvodem k návratu a pokusu o třetí triumf?

Určitě. Ale konkrétní plán nemám. Prioritou zůstává cross country. Příští rok je olympiáda, kde budu obhajovat zlatou medaili. Kvůli Riu začne Světový pohár příští sezónu určitě dříve než letos, kdy začínáme za dva měsíce. Tudíž Cape Epic 2016 reálný není. Navíc je problém, že Christoph ukončil kariéru, tudíž bych musel sehnat partnera.

Reklama

Související témata: