Hlavní obsah

König se těší na děsivou časovku. Měla by mi sedět, říká o šedesáti kilometrech bolesti

Praha

První vrchol čeká na českého cyklistu Leopolda Königa v barvách týmu Sky, které obléká po zimním přestupu z druhodivizního NetAppu. Po týdnech poznávání nového prostředí by měl být jeho „motor" vyladěný na první z trojice nejprestižnějších podniků Grand Tours, jímž je v sobotu startující Giro d´Italia.

Foto: facebook Leopold König

Leopold König v den, kdy při soustředění na Tenerife stoupal na sopku Teide.

Článek

Sedmadvacetiletý rodák z Moravské Třebové nebude lídrem týmu, jímž byl určen druhý muž světového žebříčku Australan Porte. König mu bude k ruce, současně by však měl podle vývoje závodu dostat v některé z etap volnou ruku.

Program jednadvaceti dnů bitvy o růžový trikot pro nejlepšího jezdce má v hlavě už mnoho týdnů. „Překvapila mě náročnost prvního týdne," přiznává. Ještě minulý týden si s parťáky některé úseky projížděli. „Nedostali jsme se všude, ale nejdůležitější pasáže máme zmapované," lebedí si König. „Navíc videa z etap jsem dostal prostřednictvím úschovny už na začátku března. U každé etapy byl i výškový profil, v daném místě vždy aktuální procentuální sklon. Dost to člověku pomůže," vypravuje König.

Odpočíval u českých filmů

Než si na soustředěních pro odreagování pustil Díru u Hanušovic nebo Cestu ven, běžel na počítači film produkovaný sportovními řediteli Sky s názvem Giro 2015. „Je to zrychlené a nezabere tolik času," vysvětluje český borec, pro něhož půjde o premiéru na slavném závodě.

Po loňském sedmém místě na Tour de France a předloňské deváté příčce z Vuelty, kde se blýskl i etapovou výhrou, však nemůže být ani řeč o nervozitě. V barvách elitní stáje myslí vysoko. „Těším se na dlouhou časovku, která by mi mohla sedět," přemítá König.

Dlouhou časovkou je míněn boj o vteřiny z Trevisa do Valdobbiadene na trase 59,4 km. „Minulý rok jsem dobře zvládl podobně náročnou časovku při Tour. Jde o jednu z etap, na níž bych se mohl soustředit, pokud bych nejel na celkové pořadí," dumá König. Ač pojede jako dvorní pomocník Porteho, i tak může myslet na životní výsledek. A pak půjdou útoky na etapové vavříny stranou.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.