Hlavní obsah

Dlask dojel čtvrtý na Světovém poháru v Hofstade

HOFSTADE (Belgie)

Cyklokrosař Petr Dlask vybojoval čtvrté místo v pondělním závodě Světového poháru v Hofstade. Český reprezentant v Belgii podlehl pouze domácí dvojici Sven Nijs, Erwin Vervecken a Nizozemci Gerbenu De Knegtovi. Na deváté místo se prosadil Martin Bína.

Článek

Po výpadku před čtrnácti dny ve španělském Igorre, kde skončil až osmý, navázal Nijs na vítězné tažení seriálem SP a vybojoval v sedmém dílu už šesté prvenství. A to i přesto, že jej v polovině závodu postihl defekt a propadl se až na závěr první desítky. Úřadující mistr světa pak ale opět potvrdil svoji nadvládu, rychle se dotáhl zpět do vedoucí skupiny a dvě kola před koncem ukázal soupeřům záda.

Dlask jezdil od startu velice aktivně. Po Nijsově defektu se snažil sedmičlennou vedoucí skupinu roztrhat, ale bez úspěchu. Naopak po drobném zaváhání potom nezachytil nástup svého jediného přemožitele z mistrovství světa v Táboře v roce 2001 Verveckena a v posledním kole i De Knegta.

"Nejsem nadšený, ale ani zklamaný a nakonec jsem rád i za čtvrté místo. Avšak podle toho, jak se závod odvíjel, to vypadalo, že bych mohl skončit i výše," řekl Dlask. O tom, že nakonec na stupně vítězů nevystoupil, prý rozhodl jediný úsek na okruhu. "Bylo to takové pískoviště. V předposledním kole mi tam ujel Vervecken, v posledním De Knegt," uvedl český reprezentant.

Na oba soupeře se Dlask trochu zlobil. "Oba mají formu, ale když se Nijs po defektu propadl, tak nejeli a vůbec mi nepomohli. Kdyby spolupracovali, tak by nás nejspíš nedojel. Cítím se však hodně dobře a doufám, že smůlu jsme si již vybral. V dalším závodě na Silvestra chci bojovat o stupně vítězů," dodal Dlask.

Podle českého trenéra Petra Kloučka si za svůj výkon stupně vítězů zasloužil. "Na Nijse nemá nikdo, ale při troše štěstí mohl skončit druhý," řekl Klouček a přidal hodnocení dalších reprezentantů. "Bína špatně odstartoval, ale mohutně se zezadu posouval až do elitní desítky. Naopak (Zdeňku) Štybarovi po dobrém startu trošku začaly docházet síly, ale při jeho mládí se to dá pochopit," dodal na adresu osmnáctého muže pořadí.

Trenéra uspokojil i Martin Zlámalík, který se po startu společně se Svenem Vanthourenhoutenem z Belgie ocitl až na úplném konci startovního pole, ale stačil se posunout do první dvacítky.

Výsledky:
1. Nijs 59:40, 2. Vervecken (oba Belg.) -12, 3. De Knegt (Niz.) -25, 4. Dlask (ČR) -31, 5. Aernouts (Belg.) -39, 6. Van Gils -43, 7. Groenendaal (oba Niz.) -48, 8. Gadret (Fr.) -53, 9. Bína (ČR) -59, 10. B. Wellens (Belg.) -1:10, ...18. Štybar -2:57, 19. Zlámalík -3:32, 23. Kyzivát -3:43, 25. Šimůnek -4:17, 27. Ausbuher (všichni ČR) -4:34.

Reklama