Hlavní obsah

Káva s rodinou a kolo v kamiónu! Kreuziger nabíral síly na hájení parťákova růžového trikotu

Praha

Užil si kávu, přítomnost manželky a dvou dcer, na kolo ani nesedl. Pondělní volný den v programu italského Gira si český cyklista Roman Kreuziger prostě vychutnal v rámci možností. Po horských etapách se snažil regenerovat s výhledem tuhé dřiny při hájení růžového dresu lídra závodu, který drží Simon Yates, jeho parťák z týmu Mitchelton-Scott.

Foto: Foto Alexandr Kliment

Roman Kreuziger z týmu Mitchelton-Scott během Gira 2018.

Článek
Fotogalerie

„Simon v nedělní etapě, kdy dojel do cíle s náskokem jednačtyřiceti vteřin, ukázal, že je na Giru v kopcích nejsilnější. Zvětšil rozestupy a udělal velký krok k celkovému vítězství," vracel se Roman Kreuziger krátce ještě k nedělnímu patnáctému dějství Gira.

Pondělí organizátoři vyhradili pro odpočinek. „Já měl prima rozptýlení, protože za mnou dorazila žena s dcerkami. Šel jsem s nimi do centra Trenta na kávu. Mechanikům jsem řekl, aby kolo nechali v kamiónu. Nechtěl jsem ho ani vidět," přiznával Kreuziger.

Jeho tým Mitchelton-Scott slavil triumf už ve čtyřech etapách, Yates navíc od pátého dne drží průběžné vedení. „Atmosféra v týmu je pochopitelně výborná, byť si uvědomujeme, že nás čekají náročné dny. Hlavně Simona v úterý, kdy je na programu časovka. Ale věříme s ohledem na jeho kondici, že by ji mohl zajet dobře. Je poměrně rychlá," přemítal Kreuziger.

Sám pojede časovku, aby neplýtval energií. „Všichni, pochopitelně kromě Simona, budeme šetřit síly, samozřejmě s ohledem na časový limit," culil se český závodník.

Tuší, že dny následující po boji s chronometrem přinesou pro jeho tým pekelnou zátěž. „Vše se bude odvíjet od výsledků časovky. Já zažil podobnou situaci už s Contadorem či Nibalim, kdy jsme bránili dres lídra. Nicméně hájit jej od páté etapy je i pro mě premiérová zkušenost. Všichni pevně doufáme, že Simon bude v růžovém i po časovce. A pak bude klíčové dění ve čtvrtek, v pátek a v sobotu. Nepochybně přijdou nástupy od Sky, Astany, Sunwebu a Bahrajnu," vypočítával Kreuziger týmy, které si dělají zálusk na celkové prvenství.

S ohledem na rozmary počasí provázející etapy Gira v předešlém týdnu si Kreuziger pochvaluje stav sestavy týmu Mitchelton-Scott. „Nepotýkáme se s žádnými nemocemi. Je velice důležité, že vstupujeme do posledního týdne ve velice dobrém stavu. Chavez vyhrál jednu etapu, Simon tři, má solidní náskok. Vezeme se na vlně, která pomáhá rychleji odbourávat únavu a vlastně se i těšíme na dřinu, která nás čeká," popisoval rozpoložení před závěrečnými šesti dny boje o růžový trikot Kreuziger.

Reklama