Hlavní obsah

VIDEO: Golfista Čejka se rád vrací do Evropy, kde je jeho srdce

Mohl to být životní úspěch, místo triumfu na květnovém Players Championship v Ponte Vedra Beach skončil český golfista s německým pasem Alex Čejka na děleném devátém místě. Na nevydařené závěrečné kolo rodák z Mariánských Lázní už nemyslí. „Zapomněl jsem už večer na hotelu, takový je golf,“ zavzpomínal Čejka při pondělním otevírání hřiště na Zbraslavi, které pomáhal projektovat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Golfista Alex Čejka

Článek

V Ponte Vedra Beach jste před posledním kolem vedl, přesto skončil v poli poražených. Měl jste zdravotní potíže, už jsou pryč?

Měl jsem problémy s krkem. Minulý rok jsem podstoupil operaci, která dopadla docela dobře. V poslední době jsem měl problém s přiskřípnutým nervem, což trvalo asi tři týdny. Jednu ruku jsem měl částečně ochrnutou a s jednou rukou je těžké hrát. Týden před turnajem jsem byl u lékaře. Říkal mi, ať si dám dát pět měsíců pauzu. Vybojoval jsem, co se dalo.

Přesto jste byl blízko prvnímu vítězství na americkém okruhu PGA, ve flightu poslední den s vámi šla světová jednička Tiger Woods.

Už jsem s Tigerem hrál na British Open před pár lety. Tentokrát se mně ani jemu nedařilo, i když do té doby se mi hrálo dobře. Oba jsme byli zklamaní. Baví mě ale hrát před padesáti tisíci diváků. Tiger mě překvapil, i doma na gauči sleduje poslední výsledky a má dokonalý přehled.

Turnaj musel zvednout vaši popularitu v USA, je to tak?

Moje popularita hodně vzrostla, je to příjemné. Dávám více autogramů, všichni mi fandí. V televizi navíc k tomu přidali story, jak jsem utekl z Československa. Ten pořad běžel už před deseti lety, mluvili v něm táta i babička. Je moc hezky udělaný.

Američané mají podobné příběhy rádi...

Tátovi jsem už dvacetkrát děkoval, že měl odvahu a udělal to. Pro mě to byl jen výjezd na pár kilometrů, pamatuju si z něj jen málo. Najednou mi táta začal v náručí brečet, že jsme volní. Na to nikdy nezapomenu, i když je mi už osmatřicet let.

Kde se vůbec jako světem protřelý cestovatel cítíte doma?

V Sheratonu, Holiday Inn, Marriottu (smích). Tady jsem se narodil, žil v Německu. Teď jsem v Americe. Rád se vracím do Evropy, kde je moje srdce.

Mezi českými fanoušky golfu máte hodně příznivců, kterým se budete moci předvést na Moravia Silesia Open za měsíc v Čeladné.

Budu možná víc pod tlakem, všichni čekají dobrou hru a vítězství. Rád nás reprezentuju na takovém turnaji, vždycky je příjemné si zahrát v Evropě. Moc takových šancí není. Výjimečně nervózní nebudu. Stejné je to každý čtvrtek, když jdu na první odpal. Budu se snažit hrát co nejlíp.

Severomoravský turnaj startuje až za měsíc, co vás čeká v nejbližší budoucnosti?

Teď jedu do Washingtonu, pak si dám týden pauzu. Po turnaji v Kanadě už přijedu do České republiky.

Pěkně nabitý program...

Za rok odehraju sedmatřicet nebo osmatřicet turnajů. Už mi ale není dvacet let a příští rok tolik turnajů neodehraju. Cestování je namáhavé a chci ještě pár let vrcholově hrát. Musím si dávat pozor, poslední půlrok jsem chodil po doktorech. A to mě předtím přinejhorším občas bolela záda.

Menší vytížení by zase mohlo přinést lepší výsledky.

To uvidíme příští rok, ale třeba to bude změna k lepšímu. Tělo si bude muset zvyknout na jiný rytmus. Horší bude vybrat, které turnaje vynechat. Všechny mám rád.

Reklama