Hlavní obsah

Spilková se před Dýšinou snaží být pozitivně naladěna

Dýšina

Golfistka Klára Spilková už si zvykla, že při české zastávce okruhu LET je nejvíce sledovanou hráčkou. Snaží se především nevytvářet tlak sama na sebe a nemít v turnaji přehnaná očekávání.

Foto: Karel Brázdil

Česká golfistka Klára Spilková

Článek

"Pro mě je tenhle turnaj úplně jiný než všechny ostatní. Je to doma a všichni se ptají, jak dopadnu," řekla dvacetiletá Spilková v rozhovoru ČTK před pátečním startem Tipsport Golf Masters. "Lidi ode mne očekávají hodně, ale musím si jet podle svého, hrát vlastní hru a být pozitivně naladěna, což jsem. Nesmím očekávat heroické výkony a neklást na sebe zbytečný tlak, to pak nic neuděláte," řekla.

Turnaj LET se potřetí hraje v Golf Parku Plzeň-Dýšina a popáté v Česku. Při jeho premiéře na Albatrossu skončila Spilková devátá, předloni na Dýšině byla třiadvacátá a dvakrát neprošla cutem do finálového kola. "Samozřejmě, nejradši bych byla ráda, aby to byl cut každý rok, ale je to sport, golf a je to nahoru dolů," řekla.

Spilková se soustředí především sama na sebe, ale doufá, že v boji o cut nebude z domácích hráček sama. "Holky na cut mají a byla bych ráda, kdyby některá z nich získala kartu a udržela se tam. Zrovna nedávno jsem si říkala, že je neskutečné, že další holka z východní Evropy na okruhu chybí," řekla Spilková.

V Dundonaldu dosáhla na své maximum

Letos odehrála sedm turnajů LET, na všech prošla cutem a ve finančním žebříčku jí patří 29. místo. Ve skotském Dundonaldu si v červenci čtvrtým místem vylepšila své maximum v sérii. "Z toho mám velkou radost a sezónu zatím hodnotím pozitivně," řekla. "Hraju si pro radost a mám radost i z toho, jak se snažím hrát pro radost i hodně trénovat a makat na sobě. Baví mě to, naplňuje a mám to ráda."

Poprvé se kvalifikovala na major Evian ve Francii, který se hraje koncem léta, a potřetí si zahrála British Open. Na tom po 1. kole atakovala první desítku, ale druhé v náročných podmínkách nezvládla a cutem neprošla. "První den jsem viděla, že na to mám a hrála jsem super. Druhý den se mé hře nedalo tolik vytknout, akorát jsem vzhledem k počasí byla na špatné straně startovky," řekla Spilková.

Zklamání z British Open setřásla druhý den po vyřazení. "Mrzelo mě to, ale racionálně jsem musela vyhodnotit, že počasí bylo tak neskutečné, že to nešlo. Jinak jsem měla za sebou dva týdny super golfu. Trefovala jsem dobře balon a parádně patovala. Ukázalo se, že linksy hrát umím," uvedla.

I přes horka hřiště zelené

Na Dýšině si zatrénovala před třemi týdny a znovu nyní před turnajem. "Na to, že je pořádné horko, tak je hřiště překvapivě zelené, ale jakmile jste mimo fairwaye, tak se po míči práší," řekla Spilková a přípravu jamek pochválila. "Každý rok je to lepší a lepší a je vidět, že je tady odvedený velký kus práce," uvedla.

Letos Spilkové poprvé pomáhá jako caddie bývalá slovenská hráčka Zuzana Kamasová. Pomoc vítězky jednoho turnaje LET si pochvaluje. "Funguje to. Řekne mi toho na hřišti víc, ale je to o náladě a my si rozumíme," řekla.

Pro fanoušky na sociálních sítích vyhlásila soutěž o nejoriginálnější motivační slogany. "Byly moc hezké, třeba i napsané písničky," uvedla Spilková. Pro Dýšinu si znovu namalovala na nehty českou vlajku. "K tomu mám také botičky s vlaječkou a skórkartu s vlaječkou. Dotáhla jsem to," usmála se.

Reklama

Související témata: