Hlavní obsah

Finále NBLL: Radotín přestřílel Jižní Město a vede v sérii 2:1

LC Custodes Radotín dokázali na domácím hřišti porazit svého rivala z Jižního Města 17:13 a ve finálové sérii, hrané na tři vítězné zápasy, vedou 2:1.

Foto: Leoš Novák

Finále NBLL, 3. zápas, LCC Radotín–SK Lacrosse Jižní Město

Článek

Finále NBLL, zápas 3, LC Custodes Radotín–SK Lacrosse Jižní Město 17:13 (6:3, 4:2, 1:4, 6:4)

Začátek zápasu se od obou předchozích finálových duelů lišil. Zatímco v pondělí i v úterý se rychle ujalo vedení Jižní Město, ve třetím zápase naopak vykročil lépe Radotín a brzy vedl Po gólech Petra Poupěte a Dominika Peška 2:0. Náskok však stejně rychle ztratil, když Jižní Město po dvou brejcích snadno srovnalo. Strefili se Jakub Nováček a obránce Jiří Minařík. Přesnou střelou z dálky pak Petr Poupě opět dostal Radotín do vedení, ale ihned po „fejsu“ (buly) dokázalo Jižní Město vyrovnat, opět z pohledu radotínské obrany velmi lacino. Na 4:3 pro Radotín upravil Radek Skála, znovu pěknou střelou z dálky. Ve čtrnácté minutě dostal Radotín šanci hrát přesilovku a využil jí velmi záhy, skóroval Emil Moravec. Tři vteřiny před koncem první periody se ujala ještě střela Petra Poupěte, takže po patnácti minutách byl stav 6:3 pro domácí. Ti měli v první čtvrtině herně navrch, v útoku byli častěji, ale obrana Jižního Města se vždy stačila zkoncentrovat a Radotín útočil „do plných“.

Jižní Město snížilo hned v první minutě druhé čtvrtiny, opět jim to umožnila nekoncentrovaná radotínská obrana, která umožnila přečíslení. Hra se pak vyrovnala. Jižní Město v porovnání s první čtvrtinou více tlačilo a Radotín čas od času zahrozil z brejků, které ale troskotaly na brankáři Marku Dobrém.

Skóre se měnilo až v osmé minutě, kdy Jižní Město využilo přesilovku při vyloučení obránce Zapletala. Střelcem byl Milan Černík. V desáté minutě se Radek Skála dostal k nadhozenému balónu od Petra Poupěte a přes chumel hráčů prostřelil Marka Dobrého. Ve čtrnácté minutě přehlédli obránci Jižního Města Petra Poupěte nabíhajícího ze střídačky, ten dostal od Jiřího Košťála přesnou přihrávku a exkluzivní zadovkou vymetl šibenici Dobrého branky. Necelou minutu před půlí přidal gól na 10:5 Jiří Košťál, Jižní Město pak zkoušelo v posledních vteřinách hrát power-play, ale finální střelu Tomáš Říha chytil a ještě se pokusil přes celé hřiště strefit prázdnou branku, avšak neúspěšně. Radotínská obrana v druhé části druhé periody působila mnohem soustředěněji a Radotínští výrazně předčili soupeře v získávání volných míčů po rozhozech.

Na druhou půli nastoupil do branky Jižního Města Jiří Malina. Poprvé ho překonal Miroslav Polách, když  ve druhé minutě utekl při oslabení Radotína. Radotín přesilovku ubránil, nicméně v sedmé minutě snížil náskok Jakub Nováček. Radotín jako by se začal o svůj náskok bát a v útoku nebyl tak nebezpečný. Ve dvanácté minutě se pokusil Malinu překonat letkou do brankoviště Jiří Loskot a s pomocí obránce Jižního Města došlo ke kontaktu s brankářem. Malinova reakce byla neadekvátně prudká, a tak následovalo vyloučení na obou stranách a hra čtyř proti čtyřem. Prostoru využil Pavel Došlý a střelou přes hráče snížil na 11:7. Ve třinácté minutě využil tentýž hráč přesilovku a v poslední minutě završil pro Jižní Město úspěšnou čtvrtinu Milan Černík. Stav o třetí přestávce tak byl 11:9 pro Radotín.

Hned po zahájení hry v závěrečné čtvrtině si radotínští obránci špatně rozebrali hráče a nedůsledně střežený Milan Nosek snížil na rozdíl jediného gólu. Jižní Město bylo v tu chvíli na koni. Ve čtvrté minutě ale našel při rozehrávce z obrany Jan Gadzuras Petra Poupěte nabíhajícího ze střídačky, ten nikým nehlídán překonal Malinu, a vrátil tak Radotínu sebedůvěru. V šesté minutě oběhl Radek Skála svého obránce a zvýšil na 13:10 a ani ne po minutě Petr Poupě střelou o zem zpoza hráče přidal další gól.

V jedenácté minutě vykřesala naději pro Jižní Město kanadská posila Jordan West-Pratt, když se přesně strefil z dálky. O minutu později ale Jiří Loskot vybojoval za brankou Jižního Města odražený míč, přesně nahrál na brankoviště, kde byl nekrytý Pavel Poupě, a ten se nemýlil. Vedení Custodes pak zvýraznil ještě Jiří Košťál.

Ve třinácté minutě Jižní Město velmi rychle využilo přesilovku – přesně střílel opět Jordan West-Pratt. Hosté rozhodně nesložili zbraně. Už dvě minuty před koncem hrací doby zkusili hrát bez brankáře a dostatku času na střelu využil Milan Černík, který se přesně strefil k Říhově tyči. Po fejsu získal Radotín míč. Jižní Město zkusilo agresivní presing, ale zatímco ostatní Radotínští hráči vyklidili prostor a odvedli své obránce, Petr Poupě se přetlačil před branku a střelou přes bránícího hráče skóroval. Poslední minutu už si Radotínští dokázali ohlídat, zvítězili 17:13 a ujali se vedení v sérii 2:1. Další zápas se hraje v hokejové hale Slavie v Edenu ve čtvrtek 20. 5. od 19.30. Videoreportáže najdete na www.net-tv.cz.

Reklama