Hlavní obsah

První finále ženské lakrosové ligy opanoval tým LCC Girlz

Velmi zajímavé finálové složení nabízí letos Národní liga ženského lakrosu (NLŽL). V sobotních semifinálových duelech si nejdříve v radotínském derby zajístil finálovou účast tým LCC Girlz po výhře 17:7 nad LCC Chicks a následně se v dramatickém utkání radoval z postupu celek FTVS Retro Teen, když porazil Jižní Město 9:8 po prodloužení. Retro ale hned v neděli v prvním finále podlehlo Girlz vysoko 1:23.

Foto: Ondřej Mika

Národní liga ženského lakrosu, první zápas o 3. místo, LCC Chicks – SK Lacrosse Jižní Město

Článek
Fotogalerie

V úvodní bitvě o třetí místo Jižní Město zdolalo výběr LCC Chicks 9:6. V sérii o pátou příčku je stav po dvou střetnutích mezi Infernem a Slavií nerozhodný 1:1. Všechny série se hrají na dva vítězné zápasy a pokračování je na programu o víkendu 12. a 13. června.

Semifinále 1, zápas 2: LCC Girlz – LCC Chicks 17:7 (10:4, 7:3) Minulý týden vyhrály zkušené Girlz v radotínském souboji nad juniorským týmem Chicks v prvním semifinálovém duelu celkem hladce. V sobotní odvetě se mladý výběr proti svým starším kolegyním postavil velmi statečně a téměř celý první poločas držel s Girlz krok. Zatímco Srchová s Karnetovou dostaly rychle modrý tým Girlz do vedení, velmi záhy se podařilo celku Chicks srovnat. Mladý výběr dokázal úspěšně vzdorovat tlaku soupeře i napadání při rozehrávkách. Girlz sice během pěti minut rychle odskočily na 6:2, ovšem pět minut před pauzou už byl rozdíl opět jen dvoubrankový. Pak ale opět kralovaly zkušenější hráčky, když stihly hlavně po brejcích do přestávky odskočit do vedení v poměru 10:4.

Po změně stran se náskok ještě navyšoval ve prospěch Girlz. Juniorskému týmu, který neměl žádnou hráčku na střídání, postupně docházely síly. Čtvrt hodiny před koncem už vedly jejich starší kolegyně 16:4. Do branky Girlz se místo Dvořákové postavila Tilšerová a přestože v závěru Chicks třemi góly skóre snížily, na jasném vítězství Girlz v poměru 17:7 se nic moc nezměnilo. Girlz si tak opět zahrají finále. Objev sezony, tým Chicks, bude bojovat o třetí příčku.

Semifinále 2: FTVS Retro Teen – SK Lacrosse Jižní Město 9:8 po prodloužení (7:4, 0:3 – 2:1, 0:0) Druhé semifinále mezi FTVS a Jižním Městem se nakonec po složitém jednání po organizačních komplikacích v minulém týdnu hrálo pouze na jeden vítězný zápas a ten se uskutečnil právě v sobotu. Retro hrálo bez střídání, ovšem se všemi oporami. Naopak Jižní Město se s celou řadou mladých hráček muselo spolehnout spíše na bojovnost a fyzickou připravenost, která mohla hrát v závěru zápasu roli. Právě Jižňák šel rychle do dvoubrankového vedení, ovšem do patnácté minuty se role zcela otočily a Retro najednou vedlo 4:2. Kapitánka Jižního Města Palajíčková však záhy střelou do šibenice znovu snížila a drama pokračovalo. Do konce prvního dějství po brankách Chudlařské a Dočkalové odskočilo Retro do vedení 7:4. Jižňák ztrácel zbytečně hodně míčků v útoku po špatných přihrávkách.

To se ale po přestávce změnilo. Retro doplatilo v úvodu druhého poločasu na dvě oslabení po žlutých kartách, což Jižní Město potrestalo dvěma góly. Tým FTVS se nemohl po pauze trefit do brány. Šancí měl dost, avšak skvělými zákroky se blýskala brankářka Jižňáku Ničová. Dvě a čtvrt minuty před koncem druhého dějství se podařilo Jižnímu Městu dokonce vyrovnat, když svůj druhý úspěch zaznamenala Bradáčová. Zápas tedy dospěl do prodloužení, které se hrálo dvakrát tři minuty. V jeho první části poslala nejdříve Jižní Město do vedení mladá posila z Plzně Ivana Malíková, ale ještě do přestávky se povedl Retru další zvrat v utkání. Na to, co nedokázalo FTVS za celý druhý poločas, stačilo Klimoszkové několik sekund. Dva rychlé góly znamenaly vedení Retra 9:8. Ve druhém prodloužení měl Jižňák drtivý tlak, ale největší šance skončila po střele Palajíčkové na břevně. A tak se ve své historicky druhé sezóně FTVS prodralo do finále, zatímco tradiční účastník bojů o zlato Jižní Město se musí spokojit s duely o bronz.

O 3. místo, zápas 1: LCC Chicks – SK Lacrosse Jižní Město 6:9 (4:6, 2:3) Velmi zajímavé souboje přinese série o třetí místo. Tradiční finálový duel mezi týmy z Radotína a Jižního Města se nyní přesunul ve výrazně omlazené verzi do klání o bronz. Oba vzájemné zápasy v základní části vyhrálo Jižní Město, ale neustále se zlepšující výběr Chicks vstoupil do této rozhodující bitvy s velkým odhodláním. V páté minutě, když začalo nepříjemně pršet, otevřela tísněná Šrůtová skóre. Jižňák se přes důslednou obranu soupeře nemohl dlouho prosadit, až po čtvrthodině hry prošla dravě Plecháčová a srovnala. Vzápětí stav dokonce otočila chytrou střelou z úhlu Řeháková. Následující minuty se dají shrnout jako období úrody, co se gólů týče. Na vedoucí branky Jižního Města totiž dvakrát reagovala aktivní Šrůtová a za necelých dvacet minut dovršila hattrick. Zanedlouho se navíc Čižinské podařilo srovnat na 4:4. Jižňák našel opět rychlou odpověď a při přesilovce ještě do přestávky navýšil svůj náskok na rozdíl dvou branek.

Vstup do druhého dějství vyšel znovu lépe Chicks, kterým vykřesala šanci na obrat střelou o zem Martínková. Další dvě slibné šance na vyrovnání ale už radotínské juniorky neproměnily, a tak přišel na opačné straně trest z lakrosky Bradáčové. V poslední čtvrthodině to byl souboj právě těchto dvou střelkyň. Martínková znovu zkorigovala stav – na 6:7, ale řadu následných příležitostí Chicks zneškodnila skvěle chytající brankářka Jižního Města Ničová. Její spoluhráčka Bradáčová se nakonec stala hrdinkou zápasu, když dokázala nejdříve zvýšit na 8:6 a v poslední minutě dovršit hattrick. Jižňák tedy vyhrál první duel o bronz 9:6, avšak v odvetě za dva týdny může být zase všechno jinak. Hráčky Chicks bojovným výkonem ukázaly, že můžou Jižní Město pořádně potrápit.

Finále 1: LCC Girlz – FTVS Retro Teen 23:1 (13:1, 10:0) Zkušený domácí tým LCC Girlz míří jednoznačně za dalším titulem. Pro FTVS byl senzační postup do finále vrcholem a v prvním utkání o zlato nebylo Retro pro celek z Radotína důstojným soupeřem. Bez zraněné hrdinky semifinálového prodloužení Klimoszkové a s jednou chybějící hráčkou v poli ani nemohlo drtivým útokům Girlz příliš úspěšně vzdorovat. Rozdíl byl v průběhu zápasu zcela zřejmý.

Už výsledky obou duelů ze základní části (14:3 a 20:2 pro Girlz) dávaly jasně najevo, jak asi bude utkání vypadat. První branku nabídlo Retro soupeři samo. Baráková zachytila špatnou rozehrávku a se Srchovou si vychutnaly brankářku Kordačovou. Druhý gól obstarala sama Srchová a i když vzápětí po rozhozu snížila Dočkalová, bylo to ze strany FTVS na dlouhé minuty v ofenzivě vlastně vše. Ovšem Retro nestačilo na smrtící ofenzivu Girlz ani v obranné fázi, a i když dost pochytala brankářka Kordačová, spousta střel skončila v síti za ní. Mnohé radotínské hráčky tak mohly sbírat snadné body do kanadského bodování. Poločasové skóre se zastavilo na číslech 13:1.

Ani po změně stran se obraz hry nijak nezměnil. Girlz už mohly hrát uvolněně a zkoušet některé herní varianty, naopak FTVS postupně docházely síly a jeho hráčky těžko hledaly cestu kupředu. Na gólech domácích ve druhé části se podílely hlavně Srchová, Baráková a Karnetová. Trochu zbytečnými se při jednoznačném průběžném stavu jeví čtyři žluté karty, po dvou na každé straně. V případě Blahovcové po dvou protažených střelách dokonce červená, která jí vystavila stopku pro odvetu. Girlz každopádně v prvním finále vyhrály hladce 23:1. A pokud zvítězí i za dva týdny, mohou se radovat z titulu.

V souboji i celkové páté místo porazil LC Inferno tým LK Slavia Flamingo 12:7, v odvetě ale Slávistky Infernu porážku vrátily 8:4, takže bude rozhodovat třetí zápas.

Reklama