Hlavní obsah

Mezinárodní turnaj Lacrosse Prague Cup letos ve třech kategoriích

Již potřinácté se na konci června v areálu SK Slavia Praha v pražském Edenu sejdou hráči mužského a ženského lakrosu z celého světa. Největší fieldlakrosová událost roku začíná ve středu 23. 6.

Foto: Petr Tahal

Lakrosový Prague Cup

Článek
Fotogalerie

Letošní ročník mezinárodního lakrosového turnaje Prague Cup se nově rozdělil na dvě části. V první části – Prague Cup Elite – se utkají výběry lakrosových universit z USA a Austrálie s českými národními reprezentacemi, jejíž mužská část se připravuje na červencové MS v anglickém Manchesteru. Na ženskou část turnaje přijedou americké týmy Global Players, Global Starz, AIST a HSMG. Všechny tyto týmy jsou sestaveny z hráčů a hráček z amerických univerzit. Dále se turnaje účastní dva české ženské výběry – první z nich s názvem Czech Development Team pod vedením trenérky Simony Barákové je sestaven z mladých hráček a nadějí, a po generační výměně v české reprezentaci po loňském MS je právě tento tým základem nového nároďáku. V druhém týmu – Prague sports – jsou zkušené hráčky z posledního MS 2009 a další kvalitní hráčky z ligy. Oba ženské týmy se nedávno zúčastnily turnaje v italském Rimini, kde odehrály kvalitní zápasy proti širšímu kádru Hopkinsovy univerzity a výběru Anglie.

Mužská část Prague Cupu bude mít 5 týmů, a to americké Global Starz, Lax Ratz, AIST a Big 3 Lax. Pátým týmem bude reprezentace ČR, která se pod vedením Martina Mrlíka připravuje na již zmiňované mistrovství světa.

Prague Cup Elite začíná 23. 6. a vyvrcholí v sobotu 26. 6.

Druhá část turnaje – ženský ReLAXed Cup, ve dnech 26.–28. 6.) pak bude patřit českým ženským klubovým týmům a lakrosovým nováčkům ze zahraničí (Slovensko, Polsko, Dánsko). Celkem se počítá s účastí osmi týmů. Bude se hrát na zmenšené hřiště a hráček v poli bude 8 na 8.

V červenci se můžou juniorské hráčky těšit na turnaj Prague Cup Teen´s, který je určen týmům do 19 let. V termínu 14.–17. července se na Slavii utkají týmy z Anglie SC Haberdashers, SC Bedford a český tým připravující se na mistrovství světa v roce 2011 v Německu. Hlavní trenérkou byla jmenována Veronika Brychcínová, kapitánka seniorské reprezentace od roku 1993.

Podrobný rozpis zápasů bude zveřejněn v nejbližší době na www.lacrossepraguecup.com.

Fieldlakros (field-lacrosse) je variantou lakrosu hranou na velkém hřišti, velikostí srovnatelném s fotbalovým. Mužský fieldlakros hraje devět hráčů v poli a brankář. Branka měří 183x183 cm. Platí pravidlo, že v každém okamžiku hry musí být minimálně tři hráči na útočné polovině a čtyři na obranné polovině hřiště, takže se hraje vpodstatě šest na šest. Obránci mají lakrosky dlouhé až 180 cm, v jednom okamžiku může mít tým na hřišti nejvýše čtyři hráče s dlouhými lakroskami. Hrací čas je 4x 20 minut, hraje se hrubý čas, jen poslední tři minuty zápasu se stopuje čistý čas. Mužský fieldlakros je kontaktní sport, hráči smí hrát do těla a vyseknout soupeři míč z lakrosky. Hráči mají helmy, rukavice, chrániče loktů a lehké chrániče ledvin a ramen. Po střele na bránu, která skončí v autu, získává míč tým, jehož hráč je nejblíže k místu, kde míč opustil hrací plochu.

Ve světě je fieldlakros rozšířenější než boxlakros, nadcházejícího MS se v Manchesteru zůčastní třicet reprezentačních výběrů. Na posledním MS v roce 2006 v kanadském Londonu skončila česká reprezentace patnáctá. Titul mistrů světa bude letos obhajovat Kanada.

Ženský lakros se fieldlakrosu podobá. Hraje jedenáct hráček v poli, platí i obdobné pravidlo o tom, že hráčky zůstávají v obraně a v útoku, jen je pro tento účel hřiště rozděleno zhruba na třetiny. Ženský lakros je bezkontaktní, hráčky si smí vyseknout míč z lakrosky jen úderem vedeným od těla soupeřky. Hloubka výpletu je omezena na výšku míče. Hrací doba je 2x 30 minut, čas se zastavuje po gólech.

Na posledním MS, které vloni hostila Praha a jehož byl Prague Cup doprovodným turnajem, skončila česká reprezentace devátá, titul vybojovaly ve strhujícím finále Američanky.

Další informace o lakrosu najdete na www.lacrosse.cz.

Reklama