Hlavní obsah

Servisman Olsson maže po Neumannové další mistryni

LIBEREC

V minulosti dovedl k výšinám Kateřinu Neumannovou, dnes je trumfem Justyny Kowalczykové. Švédský servisman Ulf Olsson na mistrovství světa v Liberci ošetřil lyže šestadvacetileté závodnice zlatou mázou při sobotním skiatlonu a i jeho zásluhou slaví Polsko historický triumf v běžeckém lyžování. „Ženy měly chladnější počasí, mazání bylo jednodušší než při závodech mužů,“ říká skromně podsaditý alchymista.

Článek

Pokud půjdete švédského voskového mága hledat v běžeckém areálu ve Vesci do zóny vyhrazené servismanům, můžete lehko narazit na dalšího z klanu Olssonů. Starší bratr Perry maže už šest let lyže u norských běžců a také z jeho péče se v Liberci urodilo zlato: shodou okolností také ve skiatlonu, v němž triumfoval Petter Northug.

Olsson mladší se stará o vosky u polské běžkyně už druhou sezónu. „Měl jsem pocit, že má na to být číslo jedna,“ vysvětluje, jak vzniklo jeho nové angažmá po ukončení spolupráce s Neumannovou, která se rozloučila s kariérou po zlaté obhajobě na volné desítce na šampionátu v Sapporu. Práce u Kowalczykové je prý zcela odlišná, než bývala s českou jedničkou. „Kateřina byla neuvěřitelně klidná, Justyna je v tomto ohledu zcela opačná. Jako voda a oheň,“ porovnává.

Na Turín nezapomene 

Libereckým triumfem polské reprezentantky Olsson navázal na tři zlaté medaile, k nimž pomohl Neumannové. Které si váží nejvíc?

„To se jen velmi těžko hodnotí. Ale asi nejsilnější vzpomínky mám na olympijské hry v Turíně. Pro Kateřinu to byla poslední olympiáda a moc chtěla zlato. Jenže v úvodním skiatlonu nestačila ve finiši na Smigunovou a na klasické desítce jí došly síly. Poslední šance tak byla na volné třicítce. Už se zdálo, že ani tentokrát to nevyjde, ale pak zabrala a doběhla si pro vítězství. To byl fantastický zážitek,“ připomněl nezapomenutelný závěr závodu, při němž Neumannová vedle Rusky Čepalovové porazila i Kowalczykovou.

Kontrakt u polských lyžařů Olssonovi končí v březnu a zatím sám neví, zda bude pokračovat. „Hlavně se těším, až si po sezóně odpočinu. Trvá mi pokaždé měsíc, než se dostanu do normálu,“ říká. Od lyžování si nejlépe odpočine při práci na zahradě, jíž se každé léto věnuje ve své domovině v Söderhamnu. "Baví mě starat se o stromy," uzavírá švédský specialista.

Reklama

Související témata: