Hlavní obsah

Čeští sdruženáři skončili na MS šestí, vyhráli senzačně Japonci

LIBEREC

Překvapivými mistry světa v soutěži družstev v severské kombinaci se v Liberci stali Japonci, kteří zvítězili před Německem a Norskem a po čtrnácti letech se vrátili na trůn. České kvarteto Aleš Vodseďálek, Miroslav Dvořák, Tomáš Slavík a Pavel Churavý ve čtvrtek obsadilo šesté místo a o jednu pozici si vylepšilo umístění po dopolední skokanské části a také z předloňského MS v Sapporu.

Článek

O senzačním triumfu japonského týmu rozhodl těsný finiš, v němž Norihito Kobajaši předstihl Tina Edelmanna. Časomíra naměřila oběma stejný čas. Norský finišman Magnus Moan nepotvrdil pověst excelentního běžce a obsadil třetí místo se ztrátou 3,6 sekundy.

Churavý dovedl českou štafetu na trati 4x5 kilometrů do cíle za olympijskými vítězi Rakušany s odstupem téměř tří minut na vítěze. "Šesté místo je asi na hranici našich současných možností. Je skvělé, že budeme alespoň na malém pódiu," řekl Vodseďálek, který běžel na třetím úseku.

Částečně spravená nálada

Domácí reprezentanti si alespoň částečně spravili náladu po předchozích dvou individuálních závodech, v nichž se trápili a nejlepším umístěním bylo dvanácté místo Churavého v pátečním závodu s hromadným startem. "Jsem rád, že mi kluci štafetu takhle přivezli, já jsem už musel jen udržet šesté místo. Měl jsem velkou ztrátu na čelo, ale také náskok před štafetami za mnou," uvedl Churavý, který si pochvaloval, jak domácím dobře jely lyže.

"Dnešek nám celkově vyšel mnohem lépe. Je to i tím, že všichni máme raději velký můstek. Druhý týden soutěží jsme začali jako vždy lépe a snad na to navážeme i v sobotu," přál si Churavý, který v generálce před šampionátem obsadil třetí místo na Světovém poháru v Klingenthalu.

Až osmí skončili obhájci titulu Finové, kterým citelně chyběl nemocný vedoucí muž Světového poháru Anssi Koivuranta.

Demong nemohl najít startovní číslo

Z boje o nejvyšší pozice se vlastní hrubou chybou připravili Američané, další žhaví adepti na vítězství. Bill Demong, bronzový medailista z nedělního závodu jednotlivců, před skokem nemohl najít své startovní číslo a byl diskvalifikován, takže do skoků zasáhli jen tři jeho kolegové.

Do štafety už Američané ani nenastoupili, o šanci na třetí titul z Liberce tak přišla jejich hvězda Todd Lodwick. "Všichni víme, jak se asi Bill musí cítit. Nezbývá nám, než se otřepat před sobotou," uved americký kouč Dave Jarrett.

Severská kombinace, družstva:
1. Japonsko (Minato, Kato, Watabe, Kobajaši) 48:32,3, 2. Německo (Ackermann, Frenzel, Kircheisen, Edelmann) stejný čas, 3. Norsko (Kokslien, Tande, Schmid, Moan) -3,6, 4. Francie -17,1, 5. Rakousko -1:05,0, 6. Česko (Vodseďálek, Dvořák, Slavík, Churavý) -2:56,6, 7. Itálie -4:04,5, 8. Finsko -4:59,1, 9. Estonsko -5:19,2, 10. Rusko -5:59,9.
Po skokanské části: 1. Francie (Lamy Chappuis, Braud, Laheurte, Lacroix) 470,6 b. (127+127+120,5+116,5 m), 2. Rakousko 464,8/ztráta 8 sekund, 3. Finsko 460,5/ztráta 13 sekund, ...7. Česko (Dvořák, Slavík, Churavý, Vodseďálek) 438,3 (122+120,5+119+111)/ztráta 43 sekund.

Reklama