Hlavní obsah

Kvalifikaci skokanů na velký můstek zhatilo špatné počasí

LIBEREC

Nepříznivé povětrnostní podmínky a především silný vítr se ve čtvrtek v Liberci podepsaly pod předčasné ukončení kvalifikace skokanů na páteční závod na velkém můstku. Většina skokanů včetně českých reprezentantů Ondřeje Vaculíka, Lukáše Hlavy a Jakuba Jandy sice své skoky absolvovala, ale organizátoři po zhoršení situace rozhodli, že celou kvalifikaci zruší.

Článek

Podle všeho ji přesunou těsně před páteční závod. "Mně je celkem jedno, jestli se to takhle udělá. Alespoň to bude zajímavější pro diváky," uvedl Roman Koudelka, jediný z českého kvarteta, který se kvalifikačního skoku nedočkal. "Zrušili to asi hlavně proto, že hodně ze zbývajících závodníků by nemuselo postoupit."

Počasí výrazně promluvilo do programu libereckého mistrovství už podruhé. Minulý týden se ze čtvrtka na pátek přesouval závod sdruženářů, což narušilo plány i skokanům. Ti nemohli kvalifikaci na středním můstku odskákat v pátek, ale až o den později, také těsně před závodem.

Do kvalifikace dnes zasáhlo 43 skokanů, ale když měli přijít na řadu favorité, vítr na Ještědu zesílil a znemožnil pokračování soutěže. Jury nejprve na čtvrt hodiny kvalifikaci přerušila, a když se podmínky nezlepšily, zrušila ji úplně. "Podmínky byly opravdu dost divoké," podotkl Janda.

Janda byl posledním skokanem před zrušením

Právě on byl předposledním skokanem, který se v kvalifikaci spustil z můstku a možná právě jeho divoký pokus organizátory znejistěl. Janda po odrazu vylétl nad buben, ale pak jej mohutný poryv větru do levé poloviny jeho těla výrazně vychýlil ze střední osy můstku. Diváci jen zahučeli, když se Janda nebezpečně blížil až k postranní bariéře a dopadl do vzdálenosti 117,5 metru.

"Vítr mě smetl už za hranou, pak jsem chytl čtyřmetrový vítr z levé strany, pětimetrový z pravé. Čtyřicet metrů jsem letěl ve vzduchoprázdnu a pak čekal, kam mě to hodí," popisoval Janda, po němž se už z nájezdové věže spustil jen zkušený Polák Adam Malysz.

"Dostal za hranou také pořádnou kopačku," lekl se Janda, když Malysz nad můstkem také musel svůj pokus výrazně korigovat. Po skoku Malysze, který šel skokem dlouhým 121,5 metru do průběžného vedení, ale kvalifikace skončila. Z můstku se pak spustil jen jeden předskokan, další pokus už diváci neviděli. "Vítr se tady točí pořádně, ale to jsou skoky, bez nich by to nebylo tak zajímavé," řekl s úsměvem Vaculík, který však ještě měl relativně dobré podmínky.

Vaculík si připsal pokus dlouhý 115 metrů a Hlava 119,5 m. Ve chvíli, kdy byla kvalifikace pozastavena, už měli postup do pátečního závodu jistý. Takhle o něj budou muset bojovat znovu.

Reklama