Hlavní obsah

I v Los Angeles počítají, že jim olympiáda hodně vydělá

LOS ANGELES

Americké město Los Angeles jako další z kandidátů na pořádání olympijských her v roce 2016 zveřejnilo optimistickou prognózu. Podle ní by hry městu přinesly sedm miliard dolarů, tedy 147 miliard korun, a sedmdesát tisíc pracovních míst, z nichž velká část by zůstala i po hrách. O předpokládaných nákladech her zpráva agentury AP nehovoří.

Článek

"Hry by přinesly olympijské zlato každému v našem městě," prohlásil starosta Los Angeles Antonio Villaraigosa. Ve svých plánech počítá hlavně s příjmy od turistů, jichž by podle odhadů mělo na olympiádu přijet 877 tisíc. Do prodeje prý půjde více než šest milionů vstupenek.

V Los Angeles mají s hrami příznivé zkušenosti. V roce 1984 překročily příjmy hranici tří miliard dolarů a olympijský rozpočet vykázal zisk 235 milionů dolarů.

Přesto ještě není jisté, zda se kalifornské velkoměsto bude opravdu ucházet o hry, o něž v minulém týdnu projevila oficiální zájem i Praha. Los Angeles má doma konkurenci v Chicagu a 14. dubna americký olympijský výbor rozhodne, kdo podá přihlášku za Spojené státy.

Reklama

Související témata: