Hlavní obsah

Pokud Praha dostane OH, postaví pouze tři zbrusu nová sportoviště

PRAHA

Pokud by se Praha stala pořadatelským městem letních olympijských her, vyrostla by v české metropoli pouze tři zbrusu nová sportoviště - Olympijský stadión pro atletické soutěže a oba ceremoniály v Letňanech, cyklistický velodrom a areál pro soutěže ve vodních sportech. Ten by vznikl z plánovaného akvaparku, který má na Šutce vyrůst už v roce 2010.

Článek

Zbývající sportoviště by vznikla rekonstrukcí stávajících stadionů či výstavbou provizorních sportovních stánků. "Co se lokací stadiónů týče, tak se nejedná o finální podobu, pořád pracujeme s dalšími možnostmi. Jasno bude v polovině listopadu," řekl na dnešní tiskové konferenci Tomáš Petera, ředitel společnosti Praha olympijská.

Projekt rozmístění sportovišť je jednou z nejdůležitějších součástí uchazečského dotazníku, který musí Česká republika jako jeden ze sedmi adeptů na pořádání her v roce 2016 poslat Mezinárodnímu olympijskému výboru (MOV) do 14. ledna příštího roku.

Jedná se o 130 sportovišť na 75 místech republiky

Důležitý je i projekt tréninkových center, která by sportovci využívali v průběhu OH, ale také přípravných kempů po celé zemi, kam by jednotlivé výpravy jezdily dva až tři roky před olympiádou na soustředění. "Je to 130 sportovišť na 75 místech republiky," řekl Petera.

Sportoviště by měla být veřejně přístupná a měla by zlepšit sportovní infrastrukturu v zemi. Stát budou asi 36 miliard a ze skoro 30 procent by je měl zaplatit stát, zbytek půjde ze soukromých zdrojů. "Jedná se ale o státní investice, které už probíhají, nebo stejně proběhnou," řekl Petera.

Jisté je, že kanoistické a veslařské soutěže by se konaly v Račicích, jachting na Lipně, sportovní střelba v Plzni, pražský Veletržní palác by hostil šerm, vodní slalom Troja, areál v Edenu moderní pětiboj a pozemní hokej a Stromovka jezdecké soutěže. Haly v Holešovicích a Vysočanech by byly dějištěm týmových sportů.

Plážový volejbal by se hrál na Letné

Dočasné sportoviště by vzniklo pro plážový volejbal na Letné. Měnit se může místo pro turnaj ve fotbalu, který by se mohl hrát v Ostravě, Olomouci, Brně, Jihlavě či Plzni, uvažuje se rovněž o turnaji v basketbalu v Ostravě.

Přestavovat se bude veletržní areál v Letňanech, kde vznikne olympijský stadión až v případě, že Praha olympijské hry dostane. Velodrom se pak bude stavět zřejmě v Kbelích nebo v Ruzyni.

Na doporučení předsedy MOV Jacquese Roggeho se částečně změnilo uchazečské logo Praha 2016. "Doporučili nám, a my jsme za to rádi, abychom dali město a rok do jednoho řádku," prohlásil Petera.

Reklama

Související témata: