Hlavní obsah

Basketbalistkám bude v Aténách chybět Blahůšková

PRAHA

Pivotmanka Lucie Blahůšková se po nedávné operaci menisku necítí fit a bude chybět reprezentaci basketbalistek na olympijském turnaji v Aténách. Nejlepší hráčka loňského mistrovství Evropy se v pondělí odpoledne omluvila trenéru Janu Bobrovskému.

Foto: DPA/EPA

Český tým se bude muset obejít bez opory Lucie Blahůškové (v bílém).

Článek

"Tušila jsem, že po artroskopii se koleno nedá za pár dní dohromady, ani doktor mi zatím nedoporučil výraznější zátěž, takže budu sedět u televize a holkám fandit," povzdychla si nová posila Šoproně.

"Musím prostě vzít na vědomí, že Blahůšková není zdravotně v pořádku. Koleno ji zlobilo delší dobu, od operace se vůbec nezapojila do přípravy družstva. Pod košem nám bude sice chybět, ale basketbal je kolektivní sport, takže ji musíme nahradit. Na šampionátu byla sice nejlepší hráčkou, k tomu ocenění jí ale výrazně dopomohly ostatní, takže teď je nutné zacelit tu ztrátu," uvažoval kouč.

Vodičková dala přednost zámoří

Reprezentaci chybí i další špičková podkošová hráčka Kamila Vodičková, která dala přednost zámořské WNBA před olympijskými hrami. "Podmínili jsme její start v Aténách účastí alespoň na některém soustředění národního týmu, to ale odmítla," vysvětlil Bobrovský po návratu z čínského turné, kde Česko skončilo na dvou skvěle obsazených turnajích shodně druhé.

V Asii si reprezentantky připsaly nejen skalp domácích Číňanek, ale i obhájkyň olympijského stříbra Australanek. "Do zápasů šly holky bez specializované herní přípravy a měly za sebou tréninky zaměřené na fyzickou kondici. Cením si nejen překvapivě dobrých výsledků, ale hlavně možnosti konfrontace s odlišným stylem basketu. Bylo by však chybou poměrně úspěšné vystoupení přeceňovat, naše forma má gradovat až měsíc," mínil Bobrovský.

Kouč nepospíchá

Další etapu předolympijské přípravy zahájil národní tým dnes v Luhačovicích, kde 14 pozvaných absolvuje týdenní soustředění. Vedle Uhrové, Hamzové, Vítečkové, Pavlíčkové, Jana Veselé, Machové, Voračkové, Borecké, Večeřové, Hartigové, Klimešové a Kulichové, které byly v Číně, se do tréninku zapojí ještě Mokrošová s Brantlovou.

Poslední ženu ze širšího výběru, Větrovcovou čeká akce reprezentační dvacítky, ale i ona má podle kouče možnost nominovat se na olympijské hry. "S uzavřením dvanáctičlenné soupisky nebudu pospíchat," řekl Bobrovský.

Příští týden budou basketbalistky v Opavě, kde tréninky proloží dva přípravné zápasy s Řeckem. Dalších čtrnáct dní reprezentace stráví v Brně a závěrečné soustředění zakončí zápasy s Austrálií (1. a 2. srpna), potom už následuje odlet do Atén.

Reklama

Související témata: