Hlavní obsah

Řadu českých olympioniků trápí zdraví

PRAHA

Hlavně, aby vydrželo zdraví! To je necelé dva týdny před startem letních her v Aténách přání snad všech olympioniků. V české výpravě najdeme řadu reprezentantů, kteří tak trochu marodí, žádný z nich si ale nechce připustit, že by mohl o start v Aténách přijít.

Foto: ČTK/Vladislav Galgonek

Výškařka Zuzana Hlavoňová laboruje, podobně jako Tomáš Dvořák, s bolavou achillovkou.

Článek

Nejvážnější se zdá zdravotní stav desetibojaře Tomáše Dvořáka, který si sice v úterý odpoledne došel na pražský Dlabačov nafasovat olympijské oblečení, ale chronické bolesti achilovky moc neustupují.

"Zatím lehce zkouším běžecký trénink, ale bojím, abych si ještě nepřitížil. Doktoři radí klid, jenže já bojuji s časem. Naděje žije, zkouším usilovně elektroléčbu i akupunkturu," vypráví 32letý atlet, jenž nechce olympijskou šanci vzdát.

"Rád bych do Atén jel, ale neumím říci, na kolik procent to vidím. Abych tam ale mohl udělat dobrý výsledek, musím být schopný běhat a v tom mě zdraví zatím dost limituje."

Hlavoňová odpočívá

Bolavá achillovka komplikuje i závěrečnou přípravu výškařky Zuzany Hlavoňové. Po víkendovém mítinku v Litomyšli, kde skočila 185 cm, se její zranění zhoršilo.

"Dřív mě sužovaly bolesti zad, teď mi zase noha nedovolí souvisle trénovat. Doktoři říkají, že je to z přetížení, proto chci až do odjezdu odpočívat. V Aténách to má být můj poslední závod v kariéře a nechci o něj přijít. Už jen proto, že syn Ondřej má třetí narozeniny přesně v den finále a postup tam by byl vlastně dárkem pro oba," vzkazuje brněnská atletka, která se nyní intenzivně věnuje rehabilitaci a ruší plánovaný start při víkendové extralize.

Janků se cítí lépe

Na Julisce nebude závodit ani výškař Tomáš Janků, který se dává dohromady z týdenního nemocničního pobytu kvůli pneumotoraxu pravé plíce. "Bolesti už odeznívají, cítím se lépe, ale v pátek mě čeká kontrola a do té doby mám nařízen absolutní klid. Porušuji ho pouze krátkým protahováním," říká pro ČTK Ptáček.

Dvoutýdenní tréninkový výpadek prý jeho formu neovlivní a skákat už bude snad v příštím týdnu na tréninku. "Do Atén nepojedu pouze v případě, že by se něco pokazilo. Což zatím nevypadá a já jsem nezmar," prohlašuje odhodlaně Janků.

Nováková ulevuje rameni

Zánět žil na pravé noze trápí nejzkušenější českou basketbalistku Romanu Hamzovou. "Má skoro dva týdny na vyléčení. Je to nepříjemnost, která nám narušuje poslední dny přípravy, ale věřím doktorům, kteří mě ujišťují o jejím včasném uzdravení," doufá trenér Jan Bobrovský.

Bolavé rameno sužuje i plážovou volejbalistku Soňu Novákovou: "Pomůže mi jen klid a lehké masáže, dávám si hlavně při servisu víc pozor, ale vůbec si nepřipouštím, že by můj start v Aténách mohl být ohrožen." Pro jistotu šetřit bolavý zádový sval se na soustředění v Havířově rozhodl i nejlepší domácí stolní tenista Petr Korbel.

Ptáček pomohl k rekordu

Naopak rapidně se zlepšilo poranění vazů v kotníku plavkyně Sandry Kazíkové: "Už mě to nijak neomezuje v tréninku."

Včas se stihla uzdravit i sportovní gymnastka Jana Komrsková, která už v úterý odletěla do Atén, byť vinou zranění celých deset měsíců nezávodila. Po problémech s loktem si loni v listopadu při exhibičním vystoupení zlomila zánártní kost. Navíc po doléčení vleklého zranění začala gymnastku pronásledovat virová onemocnění. "Můžu být ráda, že jsem zdravá, ale jen s olympijskou účastí se v Aténách neuspokojím. Chci se rvát o finále víceboje."

Rovněž tyčkař Adam Ptáček klepe na hlavu, že zdraví slouží. "Bolavá žebra mi napravil vyhlášený atletický fyzioterapeut Vladimír Brejcha a smál se, že si na mně udělal rekord, když mi při akupunktuře napíchal třináct jehliček."

Reklama

Související témata: