Hlavní obsah

Irácké fotbalisty už neúspěch nebolí

BAGDÁD/ATÉNY

Neúspěch dříve v Iráku pořádně bolel. Fotbalisté, kteří nesplnili představy někdejšího šéfa irácké reprezentace Udaje Husajna, často končívali na mučidlech. Dnes už však hráči mohou vystřelit na branku a minout. I proto je po změně režimu irácký fotbal na vzestupu. Po čtvrtfinále na asijském šampionátu se Irák chystá na první olympijskou účast.

Článek

V době, kdy nad fotbalovou reprezentací držel tvrdou ruku Saddámův syn Udaj, nebylo výjimkou, že hráči byli po prohraných zápasech biti a zavíráni do cel. Současní iráčtí fotbalisté ani další sportovci se ničeho takového bát nemusejí.

"Hráči mohou hrát, jak chtějí, aniž by cítili strach z tvrdého trestu. Proto se zlepšujeme, a to nejen na fotbalovém hřišti," vysvětlil pro agenturu Reuters šéf Iráckého olympijského výboru Tiras Odišo Anwaja.

Irácký výběr hráčů do třiadvaceti let, v němž mohou být tři starší fotbalisté, v základní skupině olympijského turnaje čekají Portugalsko, Kostarika a Maroko. Soutěž fotbalistů začíná již ve středu, tedy dva dny před oficiálním zahájením her.

Reklama

Související témata: