Hlavní obsah

Celbová s Novákovou zahájily olympiádu vítězstvím

ATÉNY

Vyrovnaný zápas se šťastným koncem sehrály české plážové volejbalistky Eva Celbová a Soňa Nováková. České reprezentantky se v úvodu olympijského turnaje střetly s nizozemským párem Rebekka Kadijková, Marrit Leenstraová a svůj první ostrý test proměnily ve vítězství po setech 21:19 a 21:16.

Článek

Ve skupině A je čekají ještě Japonky a americké favoritky, do osmifinále může postoupit s příznivou bilancí i pár ze třetího místa.

S Rebekkou Kadijkovou zahajovaly české hráčky už předchozí olympiádu v Sydney, tehdy ještě Nizozemka hrála se sestrou Deborou. Celbová s Novákovou své soupeřky před čtyřmi lety těsně porazily a postoupily do osmifinále. Od té doby se s Kadijkovou a Leenstraovou utkaly několikrát na Světovém okruhu a mají s nimi vyrovnanou bilanci.

Nizozemky znervózněly

Dlouho vyrovnaný byl i dnešní zápas v aténském areálu Foliro. České volejbalistky ztratily tříbodové vedení (11:8), když při točícím se větru hůře přihrávaly. Po oddechovém čase se ale uklidnily a šňůrou čtyř bodů - včetně dvou bloků Celbové na Leenstraovou - znovu skóre otočily. V hlubokém písku se překonávala při obraně v poli zejména Nováková, ale ne vždy české hráčky výměnu ukončily přesným útokem. První setbol jim pomohla proměnit Kadijková dotekem sítě.

Vyhraná vypjatá koncovka dodala psychické síly českým hráčkám. Nizozemky naopak znervózněly, často kazily servis a Celbová s Novákovou si držely potřebné tempo. Jistotu nad sítí získala zvlášť Nováková a proti jejím diagonálním útokům neměly soupeřky šanci. Trpělivou hrou si došly pro první dva body a k jistému postupu do play off olympijského turnaje potřebují ještě jednu výhru.

Druhý zápas ve čtyřčlenné skupině sehrají Celbová s Novákovou v úterý od 9:00 SELČ proti japonské dvojici Rjoko Tokunová, Čiaki Kusuharaová. Favoritky nejen této skupiny, ale celé olympiády Kerri Walshová a Misty Mayová z USA čekají na české plážové volejbalistky ve čtvrtek. Do osmifinále postoupí ze šesti skupin dvě dvojice a další čtyři ze třetích míst.

Plážový volejbal:
Muži - skupina A:
Holdren, Metzger (USA) - Schacht, Slack (Austr.) 2:1 (-22, 22, 13).
Muži - skupina B:
Benjamin, Marcio Araujo (Braz.) - Canet, Hamel (Fr.) 2:0 (13, 14).
Ženy - skupina A:
Celbová, Nováková (ČR) - Leenstraová, R. Kadijková (Niz.) 2:0 (19, 16).
Ženy - skupina B:
Grassetová, Perazaová (Kuba) - Perrottaová, Gattelliová (It.) 2:1 (17, -18, 10).
Ženy - skupina C:
Ana Paula, Piresová (Braz.) - Hakedalová, Torlenová (Nor.) 2:0 (18, 19).

Reklama