Hlavní obsah

Jiras s Máderem za chyby draze zaplatili

ATÉNY

Toužili po obhajobě bronzu, jenže Marek Jiras s Tomášem Máderem se při semifinále na aténské divoké vodě nevešli mezi šest nejlepších deblkanoí a boj o medaile už sledovali jen ze břehu."Pro sedmé místo jsme do Atén neletěli. Nejhorší je, že časem bychom byli na dosah stříbra, jenže tři šťouchy nás připravily o možnost jet finále," podotkl Jiras.

Článek

"Tři doteky jsou prostě moc, jinak jsme jeli pod domluvy a snad i docela svižně. Jenže za chyby se na divoké vodě draze platí," mínil Máder. "Byla tam řada drobných chybiček a hlavně nepovedená kombinace mezi sedmnáctou a osmnáctou brankou, kterou beru na sebe, špatně jsem to najel," přiznal Jiras.

Mstí se Francouz?

Branky na vodě pro olympijský závod rozestavoval někdejší velký rival českých deblistů, Francouz Forgues. "Jeho zaváhání v závěru finálové jízdy v Sydney nám před čtyři roky přineslo bronz, ale mám pocit, že od té doby se nám mstí. Stal se členem technické komise mezinárodní federace a vytyčuje většinu tratí na velkých akcích. Dává tam však široké, přitom podivně propojené branky, v nichž my zrovna neumíme jezdit," krčil rameny Máder.

"Zatímco čtvrteční kvalifikaci jsme nejeli zrovna nejlépe, tentokrát jsem z vody špatný pocit neměl. Aténská trať ale sedí silovým typům. Když si prohlédnete bratry Hochschornerovy bez trička, tak pochopíte o čem mluvím. Já vedle nich vypadám jako mladší brácha a Jiras jako jejich nejmladší sestra," dál vyprávěl subtilní Máder.

Postavou mu podobný partner z lodi se usmál: "To bych si přál, jejich ségra je moc hezká holka... Nemůžeme ale říkat, že jsme na vodu fyzicky nestačili, jinak nás bude trenér hnát do posilovny."

Dlouhé měsíce během přípravy na olympiádu trávili Jiras s Máderem spolu, na dovolenou po návratu z Atén vyráží odděleně. "Hned 1. září jedu pod stan se surfem a uvidím, zda bude lepší vítr v Chorvatsku či Dánsku," říkal Máder. "Já se vypravím na Slovensko, za kamarády do Liptovského Mikuláše," prozradil Jiras.

Reklama

Související témata: