Hlavní obsah

Basketbalistky USA potřetí za sebou vyhrály olympiádu

ATÉNY

Americké basketbalistky opět vyhrály olympijský turnaj, když v Aténách porazily ve finále Austrálii 74:63 a jako první tým v historii získaly zlaté medaile potřetí za sebou. Američanky triumfovaly na OH celkově už pětkrát. V Aténách neklopýtly ani v jednom z osmi utkání a na velké akci neprohrály už 42 zápasů za sebou.

Článek

Repríza finálového zápasu z minulé olympiády v Sydney přinesla napínavou podívanou, v které měly v prvním poločase mírně navrch úřadující světové šampionky a olympijské vítězky ze Spojených států. Poprvé se sice trefila Australanka Lauren Jacksonová, nejlepší střelkyně aténských her, ale pak tempo hry diktovaly favoritky.

Na Australankách jako by v úvodu ležel balvan očekávání a respekt z hvězdných jmen americké sestavy. Naopak svěřenkyně kouče Vana Chancellora, které si v základní skupině poradily i s českým týmem, hrály uvolněně a dařila se jim i střelba z dálky. Svůj slibný nástup korunovaly v 15. minutě, kdy se dostaly do osmibodového vedení.

Ale Australanky, spoléhající hlavně na týmovou souhru, kritickou situaci přestály. Díky vynikající obraně, obrovskému nasazení a také lepšímu doskoku začaly manko stahovat a v poločase odcházely do šaten jen s tříbodovou ztrátou.

Po přestávce zaplněná hala sledovala úchvatný souboj basketbalových velmocí, okořeněný skvělými individuálními výkony na obou stranách. Australanky za dvě minuty po trefě Batkovicové strhly po dlouhé době vedení na svoji stranu a v euforii hrající bronzové medailistky z posledních dvou světových šampionátů měly po chvíli už čtyřbodový náskok, dosud nejvyšší v utkání. Američanky se ale ve strhujícím představení nenechaly zlomit a ještě do konce třetí čtvrtiny stačily získat vedení zpět.

A v nástupu do závěrečné desetiminutovky Američanky našly klíč k vysněnému triumfu. Díky úspěšné střelecké šňůře, kdy excelovala především nejlepší střelkyně utkání Tina Thompsonová, vedly po čtyřech minutách o deset bodů a odpor rovněž na turnaji dosud neporažených Australanek definitivně zlomily. Austrálii potkala krize v ten nejnevhodnější okamžik: první koš ze hry daly její hráčky až po pěti minutách závěrečného dějství.

V té chvíli ale už americký tým neohroženě kráčel k třetímu olympijskému zlatu v řadě. Na smazání desetibodového náskoku soupeřek Australankám už chyběl čas i síly.

Kouč vítězek Chancellor si dovolil i luxus, když půl minuty před koncem stáhl ze hřiště opory a opojné vítězné pocity si přímo na palubovce mohly vychutnávat i náhradnice z lavičky. Třetí vítězství na OH v řadě americké basketbalistky oplakaly.

BASKETBAL - Ženy:
Finále:
USA - Austrálie 74:63 (17:14, 29:26, 52:50)
Body: Thompsonová 18, Staleyová 14, Leslieová 13, Johnsonová 12, Taurasiová 8, Swoopesová 5, Griffithová 3, Catchingsová 1 - Taylorová 16, Jacksonová 12, Harrowerová 11, Fallonová 9, Batkovicová 8, Snellová 6, Tranquilliová 1. Rozhodčí: Julienová (Fr.), Reyes (Mex.). Fauly: 18:16. Trestné hody: 17/13 - 18/12. Trojky: 5:3. Diváci: 10.120.
Zápas o 3. místo:
Rusko - Brazílie 71:62 (18:20, 32:32, 47:46)
Body: Gustilinová 12, Archipovová 11, Stěpanovová 8, Baranovová a Ščegolevová po 7, Korstinová 6, Arťošinová a Rachmatullinová po 5, Osipovová a Vodopjanovová po 4, Kalmykovová 2 - Marquesová 16, Arcainová 15, Oliveirová 13, Santosová 8, Pintová 6, Souzová a Luzová po 2. Rozhodčí: Ethierová (Kan.), Sean (USA). Fauly: 14:20. Trestné hody: 20/16 - 10/8. Trojky: 5:2. Diváci: 7250.

Reklama