Hlavní obsah

Záhrobský vyhrál na univerziádě super-G

TURÍN

Čeští lyžaři ovládli na zimní univerziádě v Turíně superobří slalom, který vyhrál Petr Záhrobský před Filipem Trejbalem. Vítěz slalomu a stříbrný medailista z obřího slalomu Trejbal navíc vyhrál i kombinaci, neboť sjezd byl kvůli nepříznivým podmínkám zrušen.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Rychlobruslařky Martina Sáblíková (vlevo) a Kateřina Novotná.

Článek

Česká výprava má před závěrečnými čtyřmi soutěžními dny na kontě už devět medailí, čímž vyrovnala dosud nejúspěšnější bilanci z Innsbrucku z roku 2005. Ke stupňům vítězů měla dnes blízko také rychlobruslařka na krátké dráze Kateřina Novotná, která ve finále závodu na 1500 m dojela čtvrtá.

Start super-G byl několikrát odložen kvůli sněžení a následné úpravě trati. Jako první odstartoval do závodu Záhrobský a jeho čas už nikdo nepřekonal, s číslem 2 vyrazil na trať Trejbal. "Jel jsem jemně, ale nikoli opatrně. Věděl jsem, že nás může nový sníh potrápit. Rozhodující byla technika jízdy. Od samého začátku jsem se dostal do čela, největším soupeřem byl Filip, který se neustále zlepšuje," řekl Záhrobský.

Bratr úspěšné slalomářky Šárky Záhrobské se dočkal triumfu při třetím startu na univerziádě. V Tarvisiu v roce 2003 obsadil páté místo v super-G, o dva roky později v Innsbrucku tuto disciplínu nedokončil a ve slalomu dojel na 19. místě.

Novotná podlehla pouze asijským závodnicím

Novotná, která se do Turína přesunula po víkendovém startu na evropském šampionátu v britském Sheffieldu, čelila převaze asijských závodnic. Před ní skončily dvě Korejky a Číňanka. "Katka zaslouží uznání, protože obstála v silné konkurenci. Státy tu mohou nominovat čtyři reprezentantky oproti třem na Světových pohárech a mistrovství světa. A při síle závodnic Koreje a Číny je to citelně znát. Katka odtáhla celé semifinále a finále, škoda že přišla v závěru i o bronz," uvedl trenér Jindřich Pařík.

Výsledky:
Sjezdové lyžování:
Muži - superobří slalom: 1. Záhrobský 1:11,36, 2. Trejbal (oba ČR) -0,17, 3. Cole (USA) -0,29, ...10. Vráblík -1,01, 14. Kopřiva -1,40, 43. Čeřovský (všichni ČR) -4,89.
Rychlobruslení na krátké dráze - 1500 m:
Ženy: 1. Kim Hjo-kjong 2:35,218, 2. Čo Ha-ri (obě Korea) 2:35,532, 3. Meng Siao-süe (Čína) 2:35,960, 4. Novotná (ČR) 2:36,319

Reklama