Hlavní obsah

Oslavenec Šlesingr si splnil sny

ANTERSELVA

Krásnější dárek si k sobotním čtyřiadvacátým narozeninám snad ani nemohl český biatlonista Michal Šlesingr nadělit. Nečekanou stříbrnou medaili z úvodního sprintu na světovém šampionátu v italské Anterselvě označil za životní úspěch a splnění svých závodnických snů a přání. Jako první mu k ní v cíli gratulovali čínští biatlonisté, s kolegy v národním týmu ji prý oslaví až večer šampaňským.

Článek

"Moc oslavovat nemůžu, čeká mě stíhačka, takže budu slavit regenerací. Už ráno jsem měl na stole připravené šampáňo, ale naštěstí jsem se ho nedotkl. Večer si ale s klukama a realizačním týmem určitě připijeme," prohlásil Šlesingr.

Juniorský mistr světa si prý teprve dnes naplno uvědomil rozdíl mezi medailí v mládežnické a seniorské kategorii. "Když mi říkali, že je to jen taková dětská medaile, cítil jsem se ukřivděný. Až při Světovém poháru vidí člověk ten rozdíl, ty lidi okolo," řekl Šlesingr.

Ještě hodinu a půl po konci závodu kvůli povinnostem nestihl přijmout gratulace od trenéra Milana Janouška a většiny realizačního týmu. "Bylo vyhlášení, pak tisková konference, musel jsem na dopingovou zkoušku. S půlkou týmu, s těmi, kteří se nejvíce nadřeli na mých lyžích, jsem se ještě neviděl. Nemám tu u sebe ani mobil, takže s rodinou se budu bavit, až dorazíme na pokoj," uvedl Šlesingr.

Stoupající tendenci své formy na sobě pozoroval už při pátečním tréninku. "Jelo se mi dobře už včera. Zkoušel jsem rychlostní úseky, lyže mi ujížděly. To mě před závodem hodně povzbudilo," řekl Šlesingr, který si pochvaloval skvělou práci celého týmu. "Servismani výborně připravili moje lyže, běželo se mi výborně," doplnil.

Ve stupně vítězů začal Šlesingr věřit po bezchybné střelbě vestoje. "Když jsem odjížděl a viděl jsem na tabuli, kolik mám na Švéda Ferryho, doufal jsem, že už to prostě udržím," uvedl dnešní oslavenec. V posledním úseku dokonce začal stahovat i náskok fenomenálního Nora Oleho Einara Björndalena, ale na jeho předjetí příliš nepomýšlel. "Měl jsem informace na trati, že ztrácím čtyři sekundy. Ono se to zdá být málo, ale na tak těžké trati ve vysoké nadmořské výšce je to hodně. Ke konci už se jede na krev," prohlásil Šlesingr.

S Björndalenem se dokonce na chvíli potkali na trati a českého biatlonistu překvapilo, že s ním držel tempo. "On jel třetí kolo už do cíle, já teprve druhé. Odjel jsem to až k cíli s ním. Čekal jsem, že pojede rychleji, přece jen jsem ve druhém kole trochu zvolnil před střelbou vestoje," podivoval se Šlesingr.

Medaile pro Terezu

Právě pomalejší střelba na druhé položce ho zřejmě stála pět vteřin, které v cíli na norského závodníka ztratil. "Dneska jsem střílel na tři nádechy. Normálně to dávám na dva, někdy, když to vyjde, i na jeden. Tady jsem se hlavně soustředil, abych to trefil do černého. Když už jsem střílel takhle pomaleji, tak bych si asi nafackoval, kdybych minul," řekl Šlesingr.

Český biatlonista si při slavnostním vyhlášení kvůli fotografům na chvíli prohlédl stříbrnou medaili, ale poté ji musel pořadatelům opět vrátit. "Dostanu ji definitivně až při oficiálním vyhlášení večer. Nechtěl jsem jim ji dát zpátky, strčil jsem si ji do kapsy a oni mi ji museli vyrvat," smál se Šlesingr. "Je to nepopsatelný pocit. Cítil jsem se na stupních vítězů vedle lidí jako Björndalen fantasticky," dodal.

Před šampionátem prý čtvrtý muž z úvodního dílu letošního ročníku SP ve švédském Östersundu na medailové příčky vůbec nemyslel. "Věřil jsem si na to, že bych mohl skončit do desátého místa. Víc jsem si neodvážil říct, člověk má svoje nevyřčené sny a přání. Určitě to byl dnes můj životní závod. I kdyby tu už všechno dopadlo černě, to, co jsem do biatlonu za ty roky dal, se mi dnes vrátilo," prohlásil Šlesingr.

V neděli ho v Anterselvě čeká stíhací závod, do něhož vyrazí z druhého místa s velkou nadějí na zisk další medaile. "Takhle vysoko netroufám přemýšlet. Ve startovním poli je spousta sportovců, kteří můžou skončit hodně vysoko. Pokusím se, aby to na střelnici padalo, a výsledek se potom dostaví. Poběžím teď zrelaxovaný a v klidu. Každé umístění do desátého místa bude super," dodal Šlesingr, který dnešní stříbrnou medaili věnoval tragicky zesnulé biatlonistce Tereze Hlavsové.

Kvůli ní se mu v očích mísily slzy radosti se slzami smutku. Jeho kamarádka a biatlonová kolegyně zahynula před rokem při dopravní nehodě. "Mám smíšené pocity. Terezka byla naše sluníčko, hodně nám všem chybí," těžko hledal slova. "Mrzí nás, že tady s námi nemůže být. Ale věřím, že tam z výšin se na nás dívá. Snad jsme jí dnes udělali radost," dodal Šlesingr.

Rodák z Ústí nad Orlicí s Hlavsovou vyrůstal a dlouhá léta společně trénovali v biatlonovém klubu Letohrad. Šlesingr, který svůj volný čas tráví především na internetu, dokonce zřídil dorostenecké mistryni světa z roku 2003 webové stránky www.terka.net, kam jí mohou přátelé a fanoušci posílat vzkazy.

Reklama