Hlavní obsah

Premiéru smíšené štafety biatlonistů vyhráli Švédové

ANTERSELVA

Švédské biatlonové kvarteto ve složení Helena Jonssonová, Anna Carin Olofssonová, Björn Ferry a Carl Johan Bergman zvítězilo v historicky prvním závodu smíšených štafet na světovém šampionátu. Ve čtvrtečním závodě v italské Anterselvě na 2x6 a 2x7,5 kilometru porazili Seveřané o 27,6 sekundy druhou Francii, třetí finišovali Norové. Česká čtveřice Zdenka Vejnarová, Magda Rezlerová, Ondřej Moravec a Zdeněk Vítek dojela na osmé příčce.

Článek

Divácky atraktivní disciplína sice již dva své vítěze poznala, ale teprve letos patřila smíšená štafeta do oficiálního programu mistrovství světa. Premiéra se dnes především zásluhou ve skvělé formě závodící Olofssonové nejlépe povedla Švédům.

Zkušená třiatřicetiletá biatlonistka, která stále čeká na své první zlato z individuálního závodu na mistrovství světa, dokázala zužitkovat výbornou běžeckou formu. I přes tři dobíjení na střelnici vytáhla švédskou čtveřici po polovině závodu z třetí na vedoucí příčku.

Její náskok během svých sedmiapůlkilometrových okruhů s přehledem uhlídali i oba mužští členové severské štafety. Ferry i Bergman měli především jistou ruku na střeleckých položkách, a proto do cíle dojeli o téměř půl minuty dříve než nejbližší soupeři.

Stříbrnou pozici dlouho pevně drželi Norové, ale v závěru je o ni připravil Frode Andresen. Muž, který v úterním vytrvalostním závodu atakoval bronzovou příčku Michala Šlesingra, dnes musel šestkrát dobíjet a druhé místo nakonec přepustil francouzskému finišmanovi Raphaelovi Poiréemu.

Šlesingr odpočíval

České kvarteto, do kterého trenéři nenasadili odpočívajícího dvojnásobného medailistu Šlesingra, se od začátku pohybovalo okolo osmé pozice. Na prvním úseku zradila poslední rána Vejnarovou, která musela následně dvakrát dobíjet a ztratila kontakt se špičkou. "Vzpomněla jsem si na nedělní stíhačku Michala Šlesingra, taky se mi roztřásly nohy," řekla spolupracovníkovi ČTK Vejnarová.

Po pokažené koncovce středečního vytrvalostního závodu ji prý dorazilo, když se dozvěděla, že bude dnes štafetu rozbíhat. "Čtyřiadvacet hodin jsem byla ve stresu, ale po startu se mi ulevilo," dodala Vejnarová. Rezlerová poté na svém šestikilometrovém úseku zabojovala a posunula českou štafetu o jedno místo výše, přestože měla problémy s malorážkou. "Když jsem zasouvala zásobník do komory, vypadl mi jeden z nábojů," popisovala potíže. "Měla jsem ale výborně namazané lyže," dodala Rezlerová.

Osmou pozici poté udržel i Moravec, i když se prý na trati hodně trápil. "Se střeleckým výkonem jsem spokojený. V běhu mi to nešlo, do cíle jsem dojel z posledních sil. Celkové osmé místo je slušný výsledek," uvedl Moravec, který finišmanovi Vítkovi předával s nadějí na předstižení Italů a Číňanů. Zkušený reprezentant se také před soupeře na předposlední střelbě skutečně dostal, ale dobíjení na "stojce" vrátilo české družstvo zpět na osmé místo. "Jak jsem to dostal, tak jsem to taky dovezl," řekl s nadsázkou sobě vlastní Vítek.

Světový šampionát v Anterselvě vyvrcholí o víkendu štafetami mužů a žen a závody s hromadným startem.

MS v biatlonu - Anterselva (It.)
Smíšená štafeta - 2x6 a 2x7,5 km:
1. Švédsko (Jonssonová, Olofssonová, Ferry, Bergman) 1:20:04,7 (0 tr. okruhů), 2. Francie (Baverelová-Robertová, Baillyová, Defrasne, Poirée) -27,6 (0), 3. Norsko (Bergerová, Mörkveová, Svendsen, Andresen) -36,4 (0), 4. Slovinsko -1:11,1 (2), 5. Německo -1:24,2 (3), 6. Itálie -1:25,3 (0), ...8. ČR (Vejnarová, Rezlerová, Moravec, Vítek) -1:48,5 (0).

Reklama

Související témata: