Hlavní obsah

Záhrobská dobývá sjezdařský svět, vděčí za to otci

AARE

Tři zlaté medaile Švédky Anji Pärsonové a propadák Rakušanů ve sjezdu a obřím slalomu - to byly dvě události, o nichž se na mistrovství světa ve sjezdovém lyžování v Aare nejvíc mluvilo. Hned na třetím místě pomyslného žebříčku však byla Šárka Záhrobská, pro mnohé vůbec nejpřekvapivější z jedenácti vítězů.

Foto: PRÁVO/Milan Maliček

Šárka Záhrobská s medailí pro vítězku slalomu MS.

Článek

Světové agentury dokola opakovaly, že Česká republika ještě nikdy v alpských disciplínách nic nevyhrála, a novináři hledali v atlasech, jaké že jsou to hory, v nichž vyrostla tak skvělá slalomářka. Záhrobská dokázala to, o čem celé generace sjezdařů jen snily, a při svém mládí má obrovskou šanci sbírat medaile ještě dlouho.

Šéfové lyžování navíc mohou doufat, že její úspěch přiláká sponzory a celkově pozvedne zájem o sjezdové lyžování v jeho vrcholné podobě. A že se třeba na této vlně vyvezou i další závodníci.

Zlato z Aare však rozhodně není výsledkem nějakého promyšleného systému nebo špičkou ledovce. Naopak Záhrobská se svým otcem a trenérem od malička stála mimo oficiální svazovou strukturu a šla vlastní cestou.

Její úspěch v Aare vyniká o to víc, že některé země s obrovskou tradicí v alpských disciplínách jen paběrkují. Francouzi čekali šest let, než jim Jean-Baptiste Grange přivezl alespoň bronz ze slalomu, a pro Němce to byl už čtvrtý velký podnik, který ukončili v individuálních disciplínách s prázdnýma rukama.

Pärsonová je již lepší než legendární Stenmark

Švédové nadšeně oslavují svou hrdinku Pärsonovou, která se se třemi zlatými, jednou stříbrnou a jednou bronzovou medailí stala jasně nejúspěšnějším účastníkem šampionátu. Poklonu jí složil i legendární Ingemar Stenmark, když prohlásil, že už je lepší, než býval on.

S celkem sedmi zlatými z MS už ho opravdu předběhla, a to ještě zdaleka nekončí. Po rozpačitých výsledcích ve Světovém poháru Pärsonové nikdo příliš nevěřil, ale na vrchol sezóny před domácím publikem se připravila skvěle.

Asi nejvíc byl zklamán Hermann Maier. Populární "Herminátor" si ve 34 letech představoval lepší loučení než sedmé místo v Super-G. Podobně dopadl Američan Bode Miller, čtyřnásobný mistr světa na sebe upozornil jen vítězstvím ve sjezdové části superkombinace.

Hvězdní Miller s Maierem na úspěch nedosáhli

Na medaili nedosáhl a ještě před koncem šampionátu odletěl otráveně domů. Místo nich se musejí fanoušci sjezdového lyžování učit nová jména. Třeba Patrick Staudacher, Ital, který ve Světovém poháru nikdy nebyl lepší než pátý, v Aare vyhrál Super-G.

Švédové se ukázali jako výborní hostitelé a na šampionátu vládla přátelská atmosféra. Jen Afričané se zlobili, že je FIS nutila jet kvalifikaci, což považují za diskriminaci. Jinak se šampionát vydařil, všude byla spousta sněhu, což v letošní podivné zimě s mnoha zrušenými závody není vůbec samozřejmost.

Reklama