Hlavní obsah

Janda v Sapporu cestu z krize zatím nenašel

SAPPORO

Ani v japonském Sapporu zatím nenašel skokan na lyžích Jakub Janda východisko z krize, která jej provází celou letošní sezónu. Loňský vítěz Světového poháru hledá sám sebe. Zkouší všechno možné, ale forma z minulých let prostě zmizela.

Článek

Janda ale nepropadá beznaději a snaží se brát současnou realitu s humorem. "Třeba půjdu ze schodů, spadnu na hlavu a konečně se mi v ní rozsvítí. Nebo si najdu nějakého šamana," pokusil se po sobotním závodu na velkém můstku na mistrovství světa zlehčit situaci.

Za obhajobou bronzu zůstal daleko, ve druhém kole si alespoň polepšil na konečné dvacáté místo. Právě druhý sobotní soutěžní skok se Jandovi ze všech absolvovaných během pobytu v Sapporu povedl nejvíc. Při troše nadsázky by se dal považovat za blýskání na lepší časy. "Trápím se, trápím a nemůžu se dostat do toho správného pocitu," posteskl si.

Podobné výkonnostní problémy ale provázejí i další skokany. "Nejsem jediný. Daleko hůř je na tom s formou například olympijský vítěz, který v Sapporu vůbec není," chlácholí se Janda. Na mysli má šampióna turínských her Larse Bystöla, který se vůbec nevešel kvůli poklesu formy do norské reprezentace pro MS.

Můstek nepomůže

Velký můstek v Sapporu považuje Janda za extrémně těžký v okamžiku, kdy se skokan potýká s výkonnostními problémy. "Pokud se nedaří, tak to prostě na tomto můstku nejde. Na dlouhém bubnu je obtížné uletět," myslí si.

Navíc před závodem nemohl dlouho usnout. Podařilo se mu to až o půl čtvrté ráno. V předzávodní nervozitě ale Janda problém neviděl. Spíše si stále nemůže zvyknout na osmihodinový časový posun. Spánkové manko se pokusil dohnat pozdním budíčkem.

Naděje trvá

Hodně si Janda slibuje od závodu na středním můstku. Od naděje jej neodradí ani skutečnost, že na těchto můstcích v letošní sezóně má v tréninkovém deníku zapsáno pouze pětadvacet pokusů.

"Střední můstek je pomalejší. Chyby se z menší rychlosti odstraňují lépe," vysvětlil skokan z Frenštátu pod Radhoštěm. Závěrečná soutěž na malém můstku je na programu za týden. Tuto neděli Jandu a spol. čeká soutěž družstev na velkém můstku.

Reklama

Související témata: