Hlavní obsah

Organizátoři lyžařského MS v Liberci chtějí od vlády další peníze

LIBEREC

Organizátoři mistrovství světa v klasickém lyžování, které se má v Liberci uskutečnit v roce 2009, chtějí od vlády další peníze. Kvůli zamítavému stanovisku Evropské komise vůči státním dotacím na sociální bydlení nebude totiž město moci čerpat 150 miliónů na výstavbu ubytovacího komplexu v Zeleném Údolí. Ten měl posloužit k ubytování účastníků šampionátu a pak seniorům. Nyní je záměr ohrožen.

Foto: archiv

Pod Ještědem se odehraje MS v klasickém lyžování v roce 2009.

Článek

"Naše požadavky hodláme předložit vládě ve druhé polovině dubna," uvedl pro Czech Business Weekly (CBW) mluvčí organizačního výboru MS 2009 Vladimír Zemánek. Vláda už na lyžařský šampionát slíbila přispět 569 milióny korun na vybudování nezbytné infrastruktury. Celkové výdaje na ni se přitom vyšplhají nejméně na tři čtvrtě miliardy korun. Dalších 350 miliónů bude stát samotná organizace sportovní akce.

Lyžaři budou podle Zemánka ubytováni v rekonstruovaných kolejích liberecké univerzity, členové doprovodu najdou nocleh i v okolí stotisícového města a v Praze. Zemánek vyloučil, že by stávající výpadek příjmů ohrozil konání šampionátu. "Může ale znamenat redukci doprovodného programu mistrovství," poznamenal.

Město si bez podpory investici nedovolí 

Liberec plánoval v souvislosti se šampionátem postavit v lokalitě Zelené Údolí šest domů s 254 byty a zázemím. Nejprve měly posloužit pro šampionát, pak by je využívali senioři jako domy s pečovatelskou službou. Projekt za 413 miliónů korun počítal se 150 milióny dotace od státu. Dalších 62 miliónů korun se město chystalo dát ze svého rozpočtu a zbytek měl pokrýt úvěr, který by radnice splácela z nájemného. Bez podpory státu si ale podle primátora Jiřího Kittnera město investici dovolit nemůže.

Ministerstvo pro místní rozvoj muselo ale podporu sociálního bydlení omezit na 200 000 eur (zhruba 5,6 miliónu korun) pro jednoho příjemce na tři roky. Větší objem peněz by totiž podle Evropské komise byl nedovolenou veřejnou podporou. MMR mělo na letošek připraveno na tyto podpory 1,3 miliardy korun. Podpora ze strany ministerstva ale může být ještě nižší, protože hranice 200 000 eur se vztahuje na bytové dotace od všech úřadů. Vedle MMR sociální byty dotuje i Státní fond rozvoje bydlení.

Reklama

Související témata: