Hlavní obsah

Kožíška láká sprinterská bitva u Hradu

PRAHA

Medaile bral Dušan Kožíšek s různými parťáky na vrcholných akcích, ale i páté místo v úvodu nového ročníku Světového poháru běžců na lyžích ve sprintu dvojic na rýnském nábřeží v Düsseldorfu jej těší. Ale v sezóně, jež se teprve za měsíc dostane do obrátek, ho láká hlavně běžkařské běsnění u Pražského hradu, plánované na konec prosince v rámci etap Tour de Ski.

Foto: Archív SLČR

Dušan Kožíšek (vpravo) s bronzovou medailí z MS v Oberstdorfu, kterou vybojoval spolu s Martinem Koukalem.

Článek

„Cíl zlepšit se v Düsseldorfu proti loňsku jsem si splnil. Ve sprintu jednotlivců jen o místo, ve dvojicích o pět,“ libuje si Kožíšek, pro něhož vyřazení ve čtvrtfinále individuálního klání znamenalo 23. místo, zato v pro něj osudově úspěšné disciplíně byl s Alešem Razýmem pátý.

V jednu chvíli letěli finálovým polem na druhé příčce, ale v závěru se museli spokojit s pátou pozicí. „Ale Němci, Italové a další silné země mohli nasadit víc týmů, byla to konkurence větší než na mistrovství světa,“ podotýká.

Ve finiši podlehl Italovi snad o špičku své botasky, na jejímž vývoji se coby hvězdička, jež domácí firmě přinesla nečekaný medailový zisk, může sám podílet. „Můžu si říct, co kde případně tlačí, vychytat mouchy,“ libuje si.

Bral bronz z MS v Obersdorfu 2005 s Koukalem i letos v Sapporu se Šperlem. Je jediným, kdo má cenný kov z obou šampionátů, při nichž byl sprint dvojic na programu. I proto je dál vyznavačem hlavně bojů na krátkých tratích. „Asi to zůstane mojí doménou, i když dvojice, to je též intervalová záležitost, potřebujete i vytrvalost,“ přemítá.

Parťáky neřeší 

Příliš neřeší otázku parťáka pro „svoji“ disciplínu. „Asi o ni bude stále větší zájem, tým určí trenéři, ale v budoucnu bych přece jen chtěl do první desítky i na delších tratích,“ plánuje čtyřiadvacetiletý lyžař.

V hlavě má ale spíše blízké bitvy v téhle sezóně, která nemá vrchol v podobě šampionátu či olympiády. „Chtěl bych uspět doma, sprint volně se poběží u Pražského hradu,“ připomíná, leč přiznává, že se zatím příliš nepídil po podobě tratě na Hradčanském náměstí. Ani liberecké dějiště MS 2009 příliš neokukuje, byť to má z domova blizoučko. „Během zimy jsme doma pár dnů, ale určitě se tam svezu,“ říká. Přinejmenším ho tam čekají testovací závody SP.

Za další přípravou se chystá na sever. Ve finském Muoniu se bude prohánět zprvu jen na sněhu schovaném ještě z minulé zimy. „Ale má mrznout, přibude asi další,“ nepočítá, že by zima na sebe nechala dlouho čekat.

Reklama